نرم افزار MATLAB چیست و چه کاربردهایی دارد؟

نرم افزار MATLAB  چیست و برای چه رشته هایی کاربرد دارد؟

نرم افزار MATLAB یکی از زبان های برنامه نویسی سطح بالا با تمرکز بر تکنیک های محاسباتی است. این نرم افزار محیطی مناسب برای انجام عملیات های ریاضی، تحلیل های آماری، بهینه سازی های ایجاد محیط های ویژوال و برنامه نویسی آن را همزمان فراهم کرده است.

به علاوه متلب یکی از پرکاربرد ترین نرم افزارهای مهندسی و ریاضی است. به طوری که امروزه به عنوان ابزاری استاندارد مورد استفاده دانشجویان و فارغ التحصیلان تمامی رشته های مهندسی، علوم پایه ، علوم انسانی و حتی علوم آزمایشگاهی و پزشکی قرار می گیرد. بر خلاف برخی تصورات، نرم افزار MATLAB فقط ابزاری برای حل معادلات ریاضی و یا رسم نمودار نیست. بلکه برای انجام محاسبات مختلف فنی و صنعتی نیز می توان از آن استفاده کرد.

کمی در مورد تاریخچه و پیدایش MATLAB:

نام نرم افزار MATLAB برگرفته از دو واژه MATRIX , LABORATORY  به معنی آزمایشگاه ماتریس است. چون در حقیقت تمام داده ها در متلب به شکل یک ماتریس ذخیره می شوند. این نرم افزار در سال ۱۹۸۴ توسط کمپانی MathWorks به صورت تجاری مورد استفاده عموم قرار گرفت.

در سال ۲۰۰۰ ، متلب بازنویسی شد تا از مجموعه جدیدتر کتابخانه برای دستکاری ماتریس، استفاده شود. نرم افزار متلب برای اولین بار توسط محققان و شاغلان در مهندسی کنترل، تخصص Little’s، استفاده می‌شد، اما به سرعت در بسیاری از حوزه‌ها گسترش یافت. هم چنین در آموزش به ویژه آموزش جبر خطی، تحلیل عددی و در پردازش تصویر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

محیط نرم افزار MATLAB و کارایی آن:

نرم افزار MATLAB زبانی است که کاربرد کامپیوتر در مهندسی را با کارائی بالا تضمین کرده و امکانات محاسباتی، تصویری، و برنامه نویسی را در محیطی آسان و آشنا فراهم می کند. کارائی متلب در مقوله هائی نظیر: محاسبات ریاضی، دسترسی به/ و آنالیز دادهها، مدلسازی و شبیه سازی، گرافیک، و تولید نرم افزار (حتی برای محیط ویندوز) به اثبات رسیده است.

این زبان با توجه به نظرات کاربران دانشگاهی و صنعتی دستخوش بازنگریهای زیادی شده و اکنون به زبان استاندارد جهت آموزشهای مقدماتی و عالی و ابزار پژوهش و توسعه در صنایع تبدیل شده است.  متلب جعبه ابزارهایی برای کاربردهای خاص در اختیار قرار می دهد، که از جمله آنها جعبه ابزار ریاضیات، کنترل، شبکه های عصبی، بازرگانی، . . . می باشند.

جعبه ابزارها با زبان متلب و به صورت مجموعها ی از ام- فایلها گسترش یافته اند و برای هر کاربر در زمینه تخصصی اش کاربرد و اهمیت زیاد دارند. امکان ساخت جعبه ابزارهای جدید و شخصی نیز برای کاربران پیشرفته فراهم است.

محیط نرم افزار MATLAB
محیط کاربری نرم افزار متلب

ویژگی های اصلی نرم افزار MATLAB:

نرم افزار MATLAB دارای چندین ویژگی شایان ذکر است:

  1. پنجرۀ واسط کاربر (IDE (Integrated Development Environment بسیار دلپذیر و دست یافتنی که از امتیازات برنامه نویسی متنی و گرافیکی هر دو استفاده می کند. این واسط کاربر شامل پنجره های: فرمان، دیرکتوری جاری، تاریخچه فرمان، فضای کار، . . . است.
  2. کتابخانۀ عظیمی از توابع مقدماتی و پیشرفته.
  3. زبان قوی هم برای فرامین کوتاه و یکبار مصرف و هم برای برنامه نویسی بزرگ و کاربردی
  4. روشهای متعدد ترسیمات دوبعدی و سه بعدی
  5. واسط میان برنامه ای (API) Application Program Interface که امکان فراخوانی برنامه های متلب از زبانهای C و Fortran ، تبدیل فایلهای متلب (ام- فایلها) به زبان C و استفاده از موتور محاسباتی متلب در این زبانها را فراهم می کند. با استفاده از تبدیلات فوق می توان برنامه های نوشته شده در محیط متلب را به صورت اجرائیِ کنسولی  (قابل اجرا از خط فرمان سیستم عامل) درآورد. همچنین امکان تهیۀ فایلهای اجرائی با واسط گرافیکی برای ویندوز وجود دارد.
  6. دارا بودن راهنمای جامع و کامل کنار دست و وجود مدارک راهنمای قابل چاپ به صورت PDF که توسط شرکت Mathworks (سازنده نرم افزار متلب) ارائه شده اند.

 

برای دریافت مشاوره مربوط به کاربرد MATLAB وارد صفحه انجام پروژه  سایت استاد راهنما شوید.

ارسال به دوستان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کد امنیتی *