• خانه
  • >
  • مقالات
  • >
  • انتخاب مقاله بیس چه گونه و بر چه اساسی صورت می پذیرد؟

انتخاب مقاله بیس چه گونه و بر چه اساسی صورت می پذیرد؟

انتخاب مقاله بیس برای نوشتن پروپوزال که اولین و مهمترین گام در پروسه انجام پایان نامه می باشد از اهمیت ویژه های برخوردار است و یک انتخاب مناسب می تواند ادامه روند کار را تسهیل کند. سوالات زیادی پیرامون این بحث وجود دارد از جمله: از چه منابعی مقالات را انتخاب کنیم؟ میزان اعتبار سنجی مقالات را چگونه بررسی کنیم؟ چه طور یک مقاله را به راحتی دانلود کنیم؟ و … که در این پست سعی شده حتی المکان به همه آنها پاسخ داده شود.

برای انتخاب مقاله بیس از چه منابعی استفاده کنیم؟

برای انتخاب مقاله بیس منابع متعددی در دست می باشد که ما دراینجا به بعضی از معروفترین آنها اشاره خواهیم نمود به گونه ای که نیاز کاربران را به طور کامل و تمام برآورده خواهند کرد و تمامی رشته ها و گرایش های مختلف را پوشش داده و می توان منبع مناسب پیرامون هر موضوعی را یافت.

منابع فارسی برای بسیاری از رشته ها علی الخصوص رشته های مهندسی به هیچ وجه کامل نبوده و نمی توان به آنها اکتفا کرد (اما نه به این معنی که کلاً آنها را نادیده بگیریم) بنابراین ضرورت استفاده از منابع زبان اصلی امری اجتناب ناپذیر است.

سایت های ایرانی مختلفی در زمینه مقالات علمی پژوهشی و پایان نامه ها وجود دارد که از جمله می توان به ایرانداک و سیویلیکا اشاره نمود. اما همان طور که گفته شد بسیاری از موضوعات و مباحث را نمی توان در این منابع یافت و ناگزیریم به منابع خارجی مراجعه کنیم.

اولین منبع گوگل اسکولار می باشد که موتور جستجوی منابع علمی گوگل است و به طور رایگان در اختیار کاربران قرار دارد و با یک جستجوی ساده در حیطه موضوع مد نظر می توان به تعداد نامحدودی مقاله علمی ، کتاب و پایان نامه های ارشد و دکتری دست یافت.

منابع دیگری که به آنها اشاره خواهیم نمود به صورت تخصصی تر عمل کرده و شامل منابع رایگان و پولی می شوند که شامل پایگاه های علمی Since direct , ACM , Springer , Cambridge Journals , IEEE , JSTOR  , Emerald , Scopus , Elsevier , Highwire Press و … می باشند که ما به بررسی سه مورد از آنها پرداخته و در انتهای پست نحوه دانلود کردن رایگان منابع پولی را به بحث خواهیم گذاشت.

بررسی سه سایت معتبر خارجی در حوزه مقالات تخصصی

از میان منابع ذکر شده به بررسی سه پایگاه Springer , Since direct , IEEE خواهیم پرداخت. سایت IEEE که برگرفته از کلمات Institute of Electrical and Electronics Engineers به منای موسسه مهندسان برق و الکترونیک می باشد همان گونه که از نام آن مشخص است در حوزه برق و کامپیوتر فعالیت می کند. برای دانلود مقاله از این سایت کافیست وارد لینک /https://ieeexplore.ieee.org   شده و کلمه کلیدی مورد نظرمان را در بخش جستجو وارد کنیم.

مثلاً فرض کنید کلمه کلیدی ما Power system control به معنای کنترل سیستم قدرت باشد. با جستجوی این کلمه کلیدی به تعداد ۲۶۶۰۷۶ کتاب و مقاله در این حوزه قابل دریافت می باشد که می توان با اعمال فیلتر های موجود درون سایت نتایج جستجو شده را محدود تر و تخصصی تر نمود به عنوان مثال می توان جستجو را فقط به مقالات ژورنال محدود کرد یا بر اساس تاریخ مشخص ، نام نویسنده ، نام انتشارات ، مقالات پولی یا رایگان و پارامترهای دیگری تنظیم کرد.

در اینجا ما تنظیماتمان رابر روی مقالات ژورنالی که از سال ۲۰۱۸ به بعد منتشر شده اند قرار می دهیم ، در بخش نتایج جستجو لیستی از مقالات موجود در این زمینه نمایش داده می شود و می بینم که تعداد نتایج جستجو شده به ۱۴۷۳۵ محدود شده اند. در صفحه نتایج جستجو می توان عنوان مقاله ، نام نویسندگان ، نوع مقاله (کنفرانس یا ژورنال) ، پولی یا رایگان بودن مقاله و سال انتشار آن  را مشاهده نمود.

سایت IEEE برای انتخاب مقاله بیس
سایت مرجع IEEE

بر روی اولین مقاله که یک مقاله پولی می باشد  (مقالات پولی با قفل بسته قرمز رنگ و مقالات رایگان با قفل باز سبز رنگ نشان داده شده اند)  کلیک می کنیم.

مقاله پولی سایت IEEE

در صفحه باز شده می توان اطلاعات بیشتری در مورد مقاله از جمله چکیده مقاله ، چند سطر از مقدمه ، تعداد صفحات ، شناسه DOI ، رفرنس های استفاده شده در مقاله ، کلمات کلیدی ،    Citationمقاله (مقالات و کتابهایی که این مقاله را به عنوان رفرنس معرفی نموده اند) تعداد دانلود ، مشخصات نویسندگان مقاله و … را به دست آورد.

سایت های Springer , Since direct در تمامی رشته ها و گرایشها فعال بوده و شما می توانید در هر موضوعی جستجو کرده و نیازتان را برآورده کنید. نحوه جستجوی مقاله در سایت های Springer , Since direct همانند سایت IEEE بوده و از الگوریتم های مشابهی استفاده می کنند و یک سری تفاوتهای جزئی در نحوه فیلتر کردن موضوعات انتخابی بر اساس معیارهای آنها وجود دارد.

 مثلاً سایت Springer علاوه بر فیلتر های گفته شده در سایت IEEE یک سری فیلتر های اضافی مربوط به رشته (مثلاً رشته های مهندسی ، پزشکی ، تجارت و مدیریت ، علوم زیستی ، علوم کامپیوتر) ، گرایش ، زبان و … دارد و یا در سایت Since direct میتوان فیلتر مربوط به ژورنال خاصی را اعمال نمود ، که به دستیابی هرچه سریعتر به نتیجه مد نظرمان و صرفه جویی در زمان کمک می کنند.

در کل نحوه جستجو کردن در این سایت ها هیچ تفاوتی با IEEE نداشته و برای امتناع از طولانی تر شدن موضوع فقط به ذکر آدرس وب سایت آنها اتفا می کنیم. برای جستجوی مقاله در سایتSpringer  از طریق لینک /https://link.springer.com وارد شوید. همچنین جستجوی مقاله در سایت Since Direct را می توان توسط لینک /https://www.sciencedirect.com  انجام داد.

تفاوت بین مقالات کنفرانسی و ژورنال

اگر بخواهیم یک دسته بندی کلی داشته باشیم مقالات به دو دسته کنفرانسی و ژورنال تقسیم می شوند که یک سری تفاوت هایی با هم دارند. مقالات کنفرانسی به مقالاتی اطلاق می شود که توسط یکی از نویسندگان مقاله به صورت کنفرانس در مکان خاصی (مثلاً دانشگاه) در حضور داوران ارایه می شود که برگذار کننده این همایش ها موسسات علمی مربوطه می باشند.

این نوع مقالات به دلیل محدودیت زمان جلسه کنفرانس ، معمولاً به صورت خلاصه وار ارایه می شوند و  بسیاری از مطالب پیرامون مقاله را به رفرنس های مربوطه ارجاع می دهند که خواندن این همه رفرنس واقعاً زمان بر است. این مقالات بیشتر بر روی ایده اصلی مقاله بحث و گفتگو می کنند و بسیاری از جزییات مقاله ناگفته باقی می ماند از این رو پیشنهاد می شود که اگر به موضوعی تسلط کافی ندارید و قبلاً مطالعه ای در باب آن نداشته اید سراغ این مقالات نروید.

مقالات ژورنال با جزییات بیشتری مساله را موشکافی می کنند و از اعتبار بالاتری برخوردار هستند و نحوه پذیرش آنها نیز سخت تر و زمان بر تر از مقالات کنفرانسی می باشد. این نوع مقالات برای انتخاب به عنوان مقاله بیس گزینه مناسب تری هستند. اما اینجا نیز همه جزییات به طور کامل و واضح در اختیار خواننده قرار نمی گیرد و درک کامل یک مقاله نیاز به مطالعه کتاب های تخصصی و گذراندن دروس مربوط به آن می باشد.

علاوه بر موارد گفته شده، بعضی از مقالات که از اعتبار بسیار بالایی برخوردار هستند و از حالت تئوری خارج شده و وارد مرحله ساخت شده اند وارد ریز جزییات نمی شوند و خیلی از مسایل را تعمداً مبهم باقی می گذارند. پس شبیه سازی هر مقاله ای به راحتی امکان پذیر نیست ، از طرفی برخی از مقالات کنفرانسی و ژورنالهای سطح پایین دارای اشتباهات زیادی می باشند و خیلی پیش آمده که نتایج شبیه سازی دور از واقعیت بوده و با عدد سازی به نتیجه رسیده اند.

پس انتخاب مقاله بیس کار ساده ای نیست و پیشنهاد می شود اگر در زمینه ای تخصص کافی ندارید انتخاب آنرا به استاد راهنما و یا یک مشاور خوب بسپارید.

بررسی میزان اعتبار سنجی مقالات توسط فاکتورهای مربوطه برای انتخاب مقاله بیس

میزان اعتبار مقالات ژورنال انتخاب شده به عنوان مقاله بیس توسط فاکتورهای اعتبار سنجی مقالات سنجیده می شود و سایت های زیادی در این زمینه فعالیت دارند. اما مهمترین فاکتور در سنجش اعتبار یک ژورنال ضریب تاثیر یا همان Impact Factor آن می باشد.

برای به دست آوردن ایمپکت فاکتور یک ژورنال کافیست نام آنرا در گوگل سرچ کنیم و وارد سایت پایگاه علمی مربوط به آن شویم مثلاً اگر مقاله ای از سایت Springer متعلق به ژورنال Biomedical Microdevices باشد با وارد کردن نام آن ژورنال در گوگل وارد سایت Springer  شده و اطلاعات بسیاری در مورد این ژورنال را می توانیم به دست آوریم.

ضریب تاثیر
ضریب تاثیر مقاله (Impact Factor)

همانطورکه مشاهده می کنیم در بخش پایین سمت چپ ضریب تاثیر (Impact Factor) مقاله در سال ۲۰۱۹ برابر ۲٫۱۷۶ می باشد. البته برای مقایسه کردن مقالات باید مقایسه با همان پایگاه علمی انجام شود مثلاً مقایسه کردن ایمپکت فاکتور یک ژورنال متعلق به Springer با ژورنالهای IEEE مقایسه درستی نیست.

یکی دیگر از فاکتورهای مهم در سنجش اعتبار ژورنالها سطح Q آنها می باشد که به چهار سطح Q1-Q4 تقسیم بندی می شوند. که هرچه سطح مقاله بیس بالاتر باشد اعتبار آن بیشتر خواهد بود به طوری که مقالات Q1 بالاترین سطح مقاله و Q4 پایین ترین سطح آن می باشد.

برای بررسی سطح مقالات می توان از سایت SJR کمک گرفت که این پایگاه علمی علاوه بر این مورد اطلاعات بسیار زیادی در مورد ژورنالها به ما می دهد. به عنوان مثال همین ژورنال Biomedical Microdevices که ایمپکت فاکتور آنرا بررسی کردیم متعلق به کشور هلند بوده ، سطح آن Q2 و ضریب H Index آن ۸۴ می باشد.

همچنین اطلاعات زیادی در مورد حوزه تخصصی مربوط به ژورنال و یک سری نمودارها که هرکدام از آنها بیانگر اطلاعات با ارزشی همچون میزان ارجاع به مقالات آن ژورنال (Citation) ضریب SJR و … طی چند سال اخیر می باشد را می توان به دست آورد.

فاکتورهای سایت SJR
فاکتورهای تاثیر گذار سایت SJR

برای استفاده از سایت SJR از طریق لینک /https://www.scimagojr.com وارد شده و نام ژورنال را در بخش جستجوی سایت وارد می کنیم و به همین سادگی اطلاعات مربوط به آن ژورنال نمایش داده می شود.

چگونگی دانلود رایگان مقالات پولی توسط سایت های ایرانی و خارجی

همانطور که در بخش قبلی اشاره نمودیم مقالات موجود در پایگاه های علمی به طور رایگان و پولی در اختیار کاربران قرار می گیرند ، قیمت هر مقاله پولی در سایت IEEE برای اعضا آن تقریباً $۱۵ دلار و برای کسانی که عضو نیستند در حدود $۳۳ دلار می باشد. که حتی اگر جنبه مالی آنرا به کنار بگذاریم امکان پرداخت هزینه و دانلود آن در داخل کشور با توجه به محدودیت های اعمال شده به سادگی مقدور نیست.

هر مقاله ای که قرار است به عنوان مقاله بیس انتخاب شود دارای یک شماره سند و یک شناسه DOI مختص به خود می باشد. شماره سند مقاله در بخش آدرس بار مرورگر اینترنت قابل دریافت است ، مثلاً هیمن مقاله ای که در بخش قبلی آنرا سرچ کردیم دارای شماره سند https://ieeexplore.ieee.org/document/8850069  بوده و شناسه DOI آن ۱۰٫۱۱۰۹/TPWRS.2019.2943150 بوده و یک مقاله پولی است.

برای دریافت رایگان هر مقاله ای متعلق به هر پایگاه علمی که باشد کافیست شماره سند یا شناسه  DOI آنرا وارد بخش جستجوی سایت روسی sci-hub نموده و بر روی دکمه open  کلیک کنیم. به عنوان مثال با وارد کردن شناسه DOI همین مقاله ای که بررسی کردیم در این سایت که لینک آن /https://sci-hub.tw  می باشد به سادگی توانستیم آنرا دانلود کنیم.

البته یک نکته را به خاطر داشته باشید که ممکن است دامنه سایت به دلیل مسایل امنیتی و هک شدن عوض شود مثلاً پسوند آن که tw است قبلاً cc بود پس اگر با این دامنه نتوانستید آنرا پیدا کنید کافیست عبارت sci-hub را در گوگل سرچ کنید.

سایت دانلود رایگان مقالات پولی

دانلود مقاله از سایت sci-hub

چندین سایت ایرانی از جمله سایتهای ایران پیپر /https://iranpaper.ir   فری پیپر /https://freepaper.me    و چندین سایت دیگر هم  امکان دریافت رایگان مقالات را برای انتخاب مقاله بیس فراهم نموده اند که می توانید از آنها نیز استفاده کنید.

 

برای دریافت مشاوره در زمینه انتخاب مقاله بیس می توانید وارد بخش مشاوره انجام پایان نامه سایت استاد راهنما شوید.

ارسال به دوستان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کد امنیتی *