راهنمای استفاده از سایت sjr

سایت sjr ابزار رایگان پایگاه داده اسکوپوس هست که می توان اطلاعات مجلات و کنفرانس هایی را که در اسکوپوس نمایه شده اند در آن جستجو کرد و رتبه بندی مجلات و کشورها را انجام می دهد که هدف آن ترسیم یک نقشه علمی در یک حوزه موضوعی خاص می باشد.

برای استفاده از این ابزار باید وارد وب سایت scimagojr شده و در آنجا با اعمال فیلترهای مناسب ژورنال های مربوط به رشته و گرایش خود را بیابیم. در ادامه قصد داریم نحوه استفاده از سایت sjr برای یافتن ژورنال مناسب و دریافت اطلاعات کامل از یک ژورنال را مرحله به مرحله آموزش دهیم.

نحوه جستجو در سایت sjr

پایگاه داده اسکوپوس یک citation database بسیار قوی در همه رشته ها و گرایش ها می باشد که علاوه بر اطلاعات کامل در مورد مجلات به کتابها هم دسترسی دارد و برای دسترسی به امکانات آن باید از طریق دانشگاه یا موسسات علمی که با آن قرارداد دارند و اکانت پولی آن را تهیه کرده اند اقدام نمود ولی این پایگاه یک ابزار رایگان بسیار قوی به نام Scjmgo Journal Ranking را در اختیار کاربران قرار می دهد که می توان حتی بدون عضویت در آن هم اطلاعات بسیار مفیدی را به دست آورد.

برای ورود به سایت sjr کافیست وارد محیط کاربری آن به آدرس اینترنتی scimagojr.com شوید.  همانطور که مشاهده می کنید امکان سرچ کردن به سه روش مختلف وجود دارد. 1- بر اساس ژورنال (JOURNAL RANKS) 2-بر اساس کشور (COUNTRY RANKS) که اطلاعاتش را از JOURNAL RANKS دریافت می کند و 3-استفاده از ابزار (VIZ TOOLZ) که برای علم سنجی به کار می رود. در اینجا ما از روش اول برای جستجوی ژورنال مورد نظرمان استفاده می کنیم.

روش های جستجو در سایت sjr

برای جستجوی ژورنال ها می توانیم جستجو را بر اساس موضوع ، کد ISSN و یا نام ژورنال مد نظر انجام دهیم. همچنین می توانیم یک سری فیلترها را اعمال کنیم تا جستجوی محدودتری را داشته باشیم. همان طور که می بینیم وقتی هیچ فیلتری را اعمال نمی کنیم و در باکس مربوط به سرچ چیزی نمی نویسیم تمامی ژورنال های نمایه شده را به ترتیب تعداد استنادها و بدون توجه به رشته و گرایش برای ما نشان می دهد و می بینیم که تعداد 27339 نتیجه جستجو را نشان می هد.

جستجو بر اساس ژورنال

همانطور که دیدیم بدون اعمال فیلتر یا سرچ کردن به دنبال موضوع خاصی ، تمامی ژورنالهای نمایه شده در سایت sjr نمایش داده می شوند که بررسی این تعداد ژورنال کاری بس دشوار و تقریباً غیر ممکن است پس باید تخصصی تر سرچ کنیم. مثلاً اگر به دنبال مجلاتی هستید که مربوط به مهندسی برق و الکترونیک هستند و علاوه بر پایگاه داده اسکوپوس وسایت sjr در پایگاه داده wos نیز نمایه شده باشند یا به تعبیری مقاله ISI باشند می توانید با اعمال فیلترهای زیر این کار را انجام دهید.

جستجوی فیلتر شده در سایت scimagojr

در تب اول All subject areas که تمامی موضوعات را پوشش می دهد را به Engineering تغییر می دهیم تا فقط مجلات مربوط به رشته مهندسی را نشان دهد همچنین در تب دوم All subject categories که تمامی رشته های مهندسی را شامل می شود به Electrical and Electronic Engineering تغییر داده و تب سوم را بدون تغییر می گذاریم تا تمامی کشورها و مناطق را پوشش دهد،

در تب چهارم All Type را به Journals تغییر می دهیم تا فقط مجلات ژورنال را نمایش دهد چون نیازی به کتاب و مقالات کنفرانسی و یا مجلات تجاری نداریم و در نهایت سال را هم تغییر نمی دهیم چون می خواهیم لیست تمامی مجلاتی که تا 2021 وارد سایت sjr شده اند را داشته باشیم نکته قابل توجه این است که ما در سال 2022 هستیم ولی آخرین به روز رسانی انجام شده تا سال 2021 هست که دلیل آن به روزرسانی سالیانه سایت sjr می باشد.

برای اینکه فقط مجلاتی که ISI هستند را داشته باشیم تیک Only wos Journals را فعال می کنیم. با این شرایط تعداد ژورنالهای یافت شده به 437 ژورنال محدود شده اند و می توانیم باز هم محدودیت های بیشتری اعمال کنیم مثلاً می توانیم در باکس سرچ شده که به ترتیب Q (Quartile) از Q1 به Q4 مرتب شده مثلاً فقط به دنبال مجلات Q1 باشیم یا اینکه سرچ را به ژورنالهای دسترسی آزاد (Only Open Access Journals) محدود کنیم.

نکته ای که در رابطه با ژورنالهای دسترسی آزاد مطرح است این است که این ژورنالها برای عموم به صورت رایگان عرضه می شوند اما نویسندگان آن باید بابت پذیرش مقاله در آن ژورنال هزینه بپردازند اما انتشار مقالات پولی برای نویسندگان مقاله رایگان بوده و برای استفاده کنندگان پولی است که نحوه آموزش دانلود رایگان مقالات پولی را در لینک انتخاب مقاله بیس می توانید پیگیری کنید.

اگر می خواهید لیست کامل ژورنالهای یافت شده در سایت sjr را داشته باشید کافیست بعد از سرچ موضوع روی گزینه Download data کلیک کنید تا فایل اکسل را به شما تحویل دهد.

دریافت اطلاعات کامل مربوط به یک ژورنال  

در بخش قبلی نحوه جستجوی ژورنال در سایت sjr آموزش داده شد. اکنون می خواهیم نتایج یافت شده را تجزیه و تحلیل کنیم. عنوان ژورنالهای یافت شده در بخش Title به ترتیب شماره نوشته می شوند. توجه داشته باشید که علامت قفل باز به معنی Open Access بودن یک ژورنال هست و همانطور که می بینیم اولین ژورنال یافت شده دارای ویژگی دسترسی آزاد می باشد.

بخش Type نشان می دهد که سند یافت شده یک مجله یا کنفرانس و یا اینکه کتاب هست که ما چون از قبل تعیین کرده ایم که فقط ژورنالها را به عنوان نتیجه جستجو در سایت sjr نشان دهد گزینه دیگری به غیر از journal را مشاهده نمی کنیم.

بخش SJR دو مشخصه سطح مقاله (Quartile) و ضریب sjr که یک شاخص ارزیابی مقالات مربوط به خود سایت sjr می باشد را نشان می دهد و همانطور که می بینیم ترتیب نتایج جستجو بر اساس ضریب sjr از بالا به پایین مرتب شده است.

همچنین ابتدا مقالات Q1 که بالطبع ضریب sjr بالاتری هم دارند و بعد به ترتیب مقالات Q2 و Q3 و Q4 نمایش داده می شوند. شاخص مهم دیگر H index مجلات می باشد مثلاً اولین مجله که دارای H index برابر 216 می باشد به این معنی است که این مجله دارای 216 مقاله است که حداقل 216 بار به آنها استناد شده است.

سایر اطلاعات دیگر مربوط به تعداد مقالات پذیرش شده در آن مجله ، تعداد استنادات به مقالات آن مجله تا سال گذشته و در دو و سه سال اخیر است که برای ما ملاک انتخاب مقاله نیست. همچنین این که مجله مربوط به کدام کشور می باشد با پرچم آن کشور مشخص شده است.

دریافت اطلاعات اولیه از یک ژورنال

عنوان یک مجله تا حدود زیادی حوزه موضوعی آن را مشخص می کند مثلاً مجلاتی که عنوان نانو دارند مربوط به حوزه نانو تکنولوژی هستند یا مجلاتی که عبارت communications در عنوان آنها به چشم می خورد مربوط به حوزه مخابرات هستند. با کلیک کردن بر روی عنوان یک مجله می توانید اطلاعات تکمیلی در مورد آن کسب کنید.

به عنوان مثال مجله ieee Transactions on Power System که در حوزه الکترونیک قدرت و سیستم های قدرت هست را بررسی می کنیم. اولین چیزی که به چشم می خورد COUNTRY یا کشور آن مجله است که می بینیم متعلق به ایالات متحده آمریکا می باشد. در قسمت SUBJECT AREA AND CATEGORY حوزه موضوعات پوشش داده شده توسط مجله هست که می بینیم مهندسی انرژی و مهندسی برق و الکترونیک جزو حوزه های پذیرش مقالات در این مجله می باشد.

در بخش PUBLISHER ناشر مجله که متعلق به موسسه ieee هست را نشان می دهد و می توانیم با کلیک روی آن به سایت ناشر آن هدایت شویم. H-INDEX مجله مورد نظر 276 می باشد. نوع انتشارات را در بخش PUBLICATION TYPE می بینیم که ژورنال هست. کد شابک ISSN مجله را می بینیم که یک کد اختصاصی برای هر مجله می باشد و می توانیم از آن برای ارزیابی مجله در جاهای دیگر مانند پایگاه داده wos هم استفاده کنیم.

بخش COVERAGE سالهای فعالیت مجله را نشان می دهد که از سال 1985 شروع به کار کرده و تا کنون هم اطلاعات آن در سایت sjr موجود است.

بخش INFORMATION اطلاعات بیشتر در مورد مجله را می توانیم در سایت مربوط به آن بیابیم. و در بخش SCOPE می توانیم ببینیم که مجله چه دامنه ای از موضوعات پژوهشی را شامل می شود و مهم ترین ایتم برای انتخاب یک مجله همین بخش هست.

جزییات ژورنال ها در سایت sjr

در بخش Quartiles می توانیم ببینیم که مجله در چه سطحی قرار دارد که مشاهده می شود در موضوعات مربوط به مهندسی برق و الکترونیک در سال 1999 در سطح Q2 قرار داشته (رنگ زرد) و از سال 2000 به بعد به سطح Q1 ارتقا یافته است (رنگ سبز). اما در حوزه مهندسی انرژی و تکنولوژی برق از از اول Q1 بوده است. رنگ های نارنجی و قرمز به ترتیب معرف مجلات Q3 و Q4 در سایت sjr هستند.

همچنین بخش FIND SIMILAR JOURNALS مجلات مشابه با این مجله را معرفی می کند پس اگر خواستید مقاله ای را به چاپ برسانید و می دانید کار شما در سطح این مجله نیست می توانید مجلات مشابه که سایت sjr به شما پیشنهاد می دهد را بیابید.

جزییات ژورنال ها در سایت sjr

همچنین اطلاعات نموداری یک مجله در سایت sjr را می توانید در ادامه ببینید که این اطلاعات شامل ضریب SJR ، تعداد مقالات منتشر شده در یک مجله در هر سال ، تعداد ارجاعات به مجله شامل ارجاعات کلی که به آن می شود و ارجاعاتی که از خود آن مجله به مقالات خودش می شود ، نسبت تعداد ارجاعات به تعداد مقالات پذیرش شده، Quartile  مجله و ضریب sjr آن در سال قبل  و … هستند.

جزییات ژورنال ها در سایت sjr

خلاصه و جمع بندی

در این مطلب سایت sjr که وابسته به پایگاه داده اسکوپوس هست و یک ابزار کاملاً رایگان می باشد به طور کامل معرفی گردید و نحوه استفاده از آن نیز آموزش داده شد.

وقتی که ما بخواهیم اطلاعات کاملی در مورد یک ژورنال به دست آوریم این سایت بهترین منبع است و مهمترین نقاط قوت این سایت سادگی استفاده از آن ، عدم نیاز به ایجاد حساب کاربری و لاگین شدن ، محیط کاربرپسند آن ، روشهای متنوع جستجو در آن و از همه مهمتر امکان جستجو به دنبال مقالات ISI با فعال کردن تیک مربوط به آن می باشد.

در صورتی که مایل به دریافت مشاوره در زمینه پذیرش مقاله در پایگاه داده اسکوپوس هستید به صفحه انجام پروژه سایت استاد راهنما مراجعه نمایید.

ارسال به دوستان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کد امنیتی *