مقاله مروری چه ویژگی هایی دارد؟

اگر بخواهیم در مورد موضوع خاصی اطلاعات کافی به دست آوریم و دانسته هایی را که تا به امروز به دست آمده به صورت یکجا در اختیار داشته باشیم دو راه داریم: اول اینکه در بین منابع مختلف اعم از کتاب، کتابچه، آخرین مقالات چاپ شده  و … جستجو کنیم که این کار بسیار وقت گیر خواهد بود، راه دوم مراجعه به مقالات مروری می باشد که همه اطلاعات به روز شده در مورد آن موضوع را به صورت یکجا دسته بندی کرده است.

در این مطلب ابتدا مقاله مروری و تفاوت هایی که با سایر مقالات دیگر دارد را مورد بررسی قرار می دهیم. در ادامه چند منبع برای دانلود این نوع مقالات را معرفی خواهیم کرد. همچنین بررسی ساختار کلی مقالات مروری ، انواع مختلف آن و نحوه نگارش این نوع مقالات را مورد بررسی قرار خواهیم داد.

مقاله مروری چیست و چه تفاوتی با سایر مقالات دارد؟

مقاله مروری یا Review Article همان طور که از اسم آن مشخص است به مرور پژوهش های انجام گرفته در گذشته و مطالب منتشر شده پرداخته و منبع داده آن متن می باشد. در مقالات مرروی به انتقاد و تحلیل کارهای گذشته پرداخته می شود و می تواند شامل پیشنهاداتی هم باشد.

البته نگارش آن دقیقاً کپی منبع نبوده و معمولاً به قلم نویسنده آن نوشته خواهد شد اما در کل ایده جدیدی را مطرح نمی کند. ذکر منبع در مقالات مرروی بسیار پر اهمیت است و هر مطلبی حتی اگر در مقالات دیگران نوشته شده باشد باید منبع دقیق آن مشخص شود در واقع نقش این نوع مقالات راهنمایی به نوشتارهای اصیل می باشد به همین دلیل دقیق و کامل بودن استنادهای ارائه شده بسیاری ضروری هست.

وجه تمایز مقالات مروری با سایر مقالات در منبع داده آنها است در یک کار میدانی منبع داده ما می تواند، آزمایش ، شبیه سازی ، پرسشنامه، مصاحبه، چک لیست و … باشد اما در کارهای مروری منبع داده ما متون یا Literature می باشد.

در واقع کل پروسه پژوهش شامل مساله یابی، طرح سوال، روش کار، نتیجه گیری و … مانند کارهایی است که در سایر مقالات دیگر مانند مقالات علمی پژوهشی (Research article) یا مقالات کنفرانسی انجام می شود با این تفاوت که منبع داده فقط و فقط متون از پیش منتشر شده می باشد.

به طور کلی هدف اصلی مقالات مروری دادن اطلاعات کامل و به روز شده در مورد یک موضوع خاص هست، به عنوان مثال اگر بخواهیم در مورد تاثیر یک داروی خاص بر بدن انسان اطلاعات کسب کنیم با جستجو کردن در پایگاه های علمی، مقالات بی شماری را خواهیم یافت که از رویکردهای مختلفی به این مساله پرداخته اند و امکان دارد برخی از نظرات و نتایج کسب شده متعصبانه باشد اما مطالعه این حجم از مقالات و نتیجه گیری کلی بسیار دشوار و وقت گیر خواهد بود.

در این موارد یک مقاله مروری می تواند بسیار کمک کننده باشد. یک مقاله مروری اصیل سعی می کند نظرات و نتایج مختلف به دست آمده در مورد یک موضوع را کاملاً بی طرفانه و به دور از هر گونه تعصب مطرح کند پس خواندن مقالات مروری می تواند به پژوهشگران در امر پژوهش بسیار کمک کند.

چه طور و از کجا مقالات مروری را دانلود کنیم؟

بسیاری از مجلات معتبر علمی مقالات مروری را پذیرش می کنند. این مقالات به دلیل ماهیتشان استنادات فراوانی را دریافت می کنند و باعث بالا رفتن شاخص های اعتبار سنجی مقالات در آن مجله خواهند شد.

وقتی یک عنوان پژوهشی را در پایگاه های علمی معتبر سرچ می کنیم کلیه مقالات منتشر شده در مجلات ایندکس شده در آن پایگاه را به عنوان نتیجه جستجو نمایش می دهد، اگر بخواهیم جستجوهایمان را فقط به مقالات مروری محدود کنیم، این امکان در بسیاری از پایگاه های علمی فراهم شده است.

به عنوان مثال می خواهیم در مورد موضوع سرطان خون در پایگاه داده پاب مد که مختص به مجلات پزشکی است جستجو کنیم و فقط مقالات مروری را به عنوان نتیجه جستجو برای ما نمایش دهد.

دانلود مقاله مروری از پایگاه داده پاب مد

همان طور که مشاهده می کنیم تب Review برای نمایش مقالات مروری به کار می رود و تب Systematic Review فقط مقالات مروری سیستماتیک را نمایش می دهد.

 در پایگاه های داده دیگر همچون ساینس دایرت یا گوگل اسکولار هم امکان مشابهی تعبیه شده است. در اینجا ما موضوع سرچ را پیش بینی میزان تشعشع نور خورشید انتخاب کرده ایم که از بین نتایج جستجو شده در ساینس دایرکت به تعداد 918 مقاله مروری یافت شده است.

دانلود مقاله مروری از پایگاه داده ساینس دایرکت

یا به عنوان مثال اگر در مورد موضوع خاصی (مثلاً مدیریت حسابداری) در گوگل اسکولار سرچ کنیم می توانیم با انتخاب تب  Review articles جستجو را فقط به مقالات مروری محدود کنیم. برای آگاهی بیشتر در مورد سایر امکانات سرچ پیشرفته در گوگل اسکولار پیشنهاد می کنیم حتما مقاله زیر را مطالعه نمایید.

نحوه سرچ مقاله در گوگل اسکولار و راهنمای کامل استفاده از امکانات آن

دانلود مقاله مرروی از گوگل اسکولار

نحوه دانلود این مقالات نیز مانند سایر مقالات دیگر می باشد برخی از این مقالات Open Access بوده و دسترسی به آنها رایگان است و برخی دیگر پولی هستند که نحوه دانلود رایگان مقالات پولی را در مطلب زیر آموزش داده ایم.

انتخاب مقاله بیس چه گونه و بر چه اساسی صورت می پذیرد؟

انواع مختلف مقالات مروری

به طور کلی سه دسته بندی برای مقالات مروری وجود دارد که از لحاظ نگارشی و تعداد کلمات از هم دیگر متفاوت هستند.

مقاله مروری روایتی (Narrative Review)

این نوع از مقالات برای موضوعات جامع و مفصل به کار برده می شود. در مرور روایتی به خلاصه مطالعات اولیه و اصیل یک موضوع پرداخته می شود و نتیجه این نوع از مقالات به جای کمیت به کیفیت اشاره دارند. طول این نوع از مقالات بین 8000 تا 40000 کلمه متغیر است.

مقاله مروری روایتی

مقاله مروری نظام مند (Systematic Review)

مقالات مروری سیستماتیک یا نظام مند بر روی یک پرسش متمرکز است و در طول مقاله سعی بر آن است تا با ارائه شواهد و تجزیه و تحلیل موضوع به پرسش اولیه پاسخ داده شود و نتیجه نهایی آن از میان تحقیقات متفاوت استخراج می شود. این نوع از مقالات معمولاً به صورت خلاصه تر نوشته می شوند و کمتر از 10000 کلمه دارند.

وقتی که حوزه ای از پژوهش وجود دارد که کلی تحقیق در مورد آن انجام شده باشد و نتایج متفاوتی از آن به دست آمده باشد یک کار مروری سیستماتیک می تواند از دل تحقیقات انجام شده به یک پرسش خاص جواب دهد.

مثلاً فرض کنید کلی تحقیق در مورد تاثیر آسپرین بر بیماری های قلبی انجام شده باشد ولی شخصی می خواهد از بین مقالات ارائه شده به این نتیجه برسد که تاثیر آسپرین در انواع بیماران قلبی در رنج سنی مشخصی چگونه است؟ یا بر روی یک بیماری خاص قلبی چه گونه اثر می گذارد؟

مقالات مروری سیستماتیک به صورت فراتحلیل و فراترکیبی هستند. فراتحلیل برای وقتی است که سوال مطرح شده در مقاله کمی است و می خواهیم آنالیزهای کمی از کارهایی که وجود دارد انجام بدهیم. در فراترکیب سوال ما کیفی است و تمرکز روی پژوهشهای کیفی است که قبلاً انجام شده و یک تحلیل کیفی روی داده های آنها انجام می دهیم.

ارئه یک مقاله مروی سیستماتیک نیاز به پژوهشگر حرفه ای دارد چون پژوهشگر باید ارزیابی تحلیل را بداند زیرا باید پژوهش هایی انتخاب شود که خود آن پژوهش ها به درستی انجام شده باشند چون می خواهد بر اساس یافته های پیشین تئوری یا مدل و یا دیتای خودش را سوار کند و یک تحقیق اشتباه می تواند کل کار را زیر سوال ببرد.

مقاله مروری سیستماتیک

مرور بهترین شواهد (Best Evidence)

این نوع از مقالات در واقع حد وسط بین مقالات روایتی و نظام مند هست و ترکیبی از این دو نوع مقالات می باشد. در این نوع مقاله مروی اطلاعات کافی از یک پژوهش در اختیار خواننده قرار می گیرد به گونه ای که خواننده قادر خواهد بود به طور مستقل بر اساس شواهد ارائه شده خودش نتیجه گیری کند.

ساختار یک مقاله مروری و نحوه نگارش آن

اجزای ساختاری مقاله مروری با اجزای سایر مقالات دیگر تقریباً یکسان می باشد و در نگارش این نوع مقالات هم از همان اصول مقاله نویسی پیروی می شود. تفاوت اصلی یک مقاله مرروی با مقالات علمی پژوهشی در بدنه اصلی آن است. ساختار این نوع مقالات شامل موارد زیر می شود:

عنوان

همانند سایر مقالات دیگر در اینجا نیز عنوان نقش بسزایی در خواندن مقاله شما دارد پس انتخاب عنوان صحیح بسیار پر اهمیت بوده و می تواند نظر مخاطب در انتخاب مقاله شما از بین مقالات جستجو شده به خود جلب کند. بنابراین باید عنوان طوری انتخاب شود که به صورت خلاصه و مفید به خواننده بفهماند که مقاله شما در مورد چیست.

چکیده

در چکیده مقاله مروی باید ابتدا مساله و هدف مطالعه را بیان نمود. بعد از آن به بررسی نحوه انتخاب منابع و نحوه استخراج و ترکیب اطلاعات باید پرداخته شود. و در نهایت باید نتیجه گیری کلی از پژوهش باید ارائه شود.

مقدمه

مقدمه مقالات مروری با مقالات علمی پژوهشی متفاوت است. در مقدمه نباید در مورد کارهای از پیش انجام شده و یافته هایی که تا کنون در مورد یک مساله به دست آمده صحبت شود، بلکه باید در حد یک پاراگراف زمینه و هدف مطالعه را بیان نمود که هدف می تواند در انتهای پاراگراف یا در ابتدای آن قرار گیرد. پس از تشریح زمینه مساله، خود مساله مطالعه اغلب به صورت چند پرسش مطرح می شود که هر پرسش در بخش ترکیب نتایج پاسخ داده خواهد شد.

ترکیب نتایج

این بخش که اصلی ترین بخش بدنه مقاله است سعی دارد با تدوین مفروضه ها، خلق پرسش ها، ترکیب نتایج مطالعات قبلی و ارزشیابی انتقادی آنها به یک جمع بندی جامع و آینده نگر از ادبیات پژوهش در دسترس نایل شود.

این بخش شامل عنوان بندی های مجزایی هست که پرسش های مطرح شده در بخش مقدمه یا مفهوم این پرسش ها می توانند این عنوان ها را تشکیل دهند. تعداد عنوان ها به پیچیدگی مساله پژوهش بستگی دارد ولی با این وجود نباید مولف مساله را آن قدر گسترده کند که قادر به جمع بندی مطالب و ارزش یابی انتقادی از آنها و ارائه راهکار نباشد.

لازم به ذکر است که مولفه های تشکیل دهنده مقالات مروری می تواند به شیوه های متعددی آرایش شود. به عنوان مثال، با گروه بندی پژوهش ها بر مبنای مشابهت در مفاهیم و نظریه های مورد علاقه، مشابهت های روش شناختی در میان مطالعات مرور شده یا تحول تاریخی آن حیطه.

نتیجه گیری و پیشنهادات

در این بخش خلاصه نتایج به دست آمده از مطالعات قلبی (معمولاً به صورت جدول) گزارش می شود. سپس در راستای هدف مطالعه به نتیجه گیری از آنچه که قبلاً بیان شده پرداخته می شود. و در پایان جهت گیری آینده پژوهش ها مطرح می شود. در صورت نیاز می توانید پیشنهاداتی را برای ادامه تحقیقات در آینده ارائه کنید.

منابع

استناداتی درون متنی و منابع استفاده شده در مقالات مروری تفاوتی با سایر مقالات دیگر ندارد.  فقط باید توجه داشت که رفرنس دهی در این مقالات بسیار مهم بوده و باید در انتخاب رفرنس وجایی که باید به رفرنس اشاره شود نهایت دقت را به خرج داد. لازم به ذکر است که تعداد رفرنس ها در مقاله مروری نسبت به سایر مقالات به طور معمول بسیار بیشتر هست.

نکات مهم در نگارش مقالات مروری

برای اکسپت شدن مقاله مروری باید مانند یک پژوهش مستقل با آن برخورد شود یعنی اول باید مساله یابی شود و شما نمی توانید سوال اصلی را از منابع بیابید بلکه باید از قبل طرح سوال و ایجاد نیاز صورت گیرد. پس یک کار مروری به این سادگی قابل انجام نبوده و نمی توان با چسباندن چند متن به همدیگر و ایجاد یک سوال مقاله مروری نوشت.

در واقع این نوع مقالات توسط پژوهشگران حرفه ای نوشته می شود چون آن چیزی که ارزش افزوده به حساب می آید ارزش آفرینی است که توسط نویسنده مقاله صورت می گیرد. برای نوشتن یک کار مروری باید ارزیابی پژوهش را بدانید و انتخاب یک پژوهش می تواند کل اعتبار مقاله را زیر سوال ببرد.

نکاتی که برای نگارش یک کار مروری باید بسیار مورد توجه قرار گیرد به صورت زیر خلاصه می شود.

  • طرح سوال پژوهش و مشخص کردن عنوان مقاله
  • انتخاب منابع معتبر و مرتبط
  • مطالعه دقیق منابع انتخاب شده
  • پاسخ دادن به سوال مطرح شده از طریق منابع انتخاب شده
  • مقایسه کارهای انجام شده در منابع و رسیدن به یک نتیجه گیری کلی
  • نگارش مقاله طبق اصول معرفی شده و ارتباط دادن مطالب با هم از لحاظ مفهومی

خلاصه و جمع بندی

در این مطلب هر آنچه که مربوط به مقاله مروری بود را به طور خلاصه و مفید بیان نمودیم. اصلی ترین تفاوتی که این نوع مقالات با سایر مقالات دیگر دارند در منبع داده آنها می باشد که منابع و متون به عنوان منبع داده مورد استفاده قرار می گیرد. در ادامه روش های دانلود مقالات مروری را از پایگاه های اطلاعاتی معتبر مورد بررسی قرار دادیم.

انواع مقالات مروری شامل مروری روایتی ، مروری سیستماتیک و مرور بهترین شواهد می باشد که در پذیرش مقالات مروری سیستماتیک نسبت به بقیه سخت گیری بیشتری اعمال می شود. در نهایت ساختار نوشتاری این نوع مقالات و نکات مهم نگارشی را به طور مفصل به بحث گذاشتیم.

گروه آموزشی استاد راهنما آماده ارائه خدمات مشاوره ای برای پذیرش مقالات علمی می باشد. شما می توانید با ثبت درخواست خود در بخش انجام پروژه از خدمات ما بهره مند شوید.

ارسال به دوستان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کد امنیتی *