برای گرفتن مجوز دفاع از پایان نامه و قبل از آن لازم است که متن پایان نامه را در سایت همانندجو اپلود کنیم تا اصالت پایان نامه محرز شود و اطمینان حاصل شود که پایان نامه مذکور کپی برداری نبوده و مطالب آن یکتا هستند. بی شک بسیاری از مطالب داخل پایان نامه مخصوصاً فصلهای اول و دوم جنبه معرفی و مرور ادبیات داشته و از مقالات و کتب رفرنس دانشگاهی برداشت می شود و امکان ندارد هر آنچه را که می نویسیم از خودمان باشد.
در ادامه با قوانین دانشگاه در رابطه با همانندجویی ، شیوه کاری سیستم همانندجو و روش های پایین آوردن درصد همانندی آشنا خواهیم شد پس تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
روش انجام همانندجویی و قوانین دانشگاه های مختلف در رابطه با آن
در بسیاری از دانشگاه های داخل کشور برای اخذ مجوز دفاع از پایان نامه باید گواهی همانند جویی را دریافت کنیم و کل متن پایان نامه را در بخش همانند جویی سایت ایرانداک به آدرس www.tik.irandoc.ac.ir آپلود کنیم تا مشخص شود چند درصد از کار ما کپی برداری است و اگر درصد همانندی از درصدی که دانشگاه مشخص می کند بیشتر باشد اجازه دفاع نخواهیم داشت و باید حتما آنرا اصلاح نماییم.
البته نگران نباشید چون تعداد دفعاتی که می توانیم در خواست همانندجویی کنیم محدودیتی ندارد که البته همانندجویی نه تنها برای پایان نامه بلکه برای پروپوزال هم ضروری هست و بسته به دانشگاهی که در آن مشغول به تحصیل هستید یا باید خودتان درخواست بدهید یا خود استاد دانشگاه این کار را برایمان انجام می دهد که اکثراً خود دانشجو همانندجویی را به انجام می رساند چون اساتید وقت کافی برای این کارها ندارند.
اینکه چند درصد از پایان نامه نباید تکراری باشد را دانشگاه مربوطه تعیین می کند و قوانین دانشگاه های مختلف برای دادن مجوز دفاع با هم فرق دارد.
معمولاً چند روزی طول می کشد که نتیجه جواب همانندجویی بیاید و بعد از آمدن جواب می توانیم هر وقت که خواستیم درخواست مجدد بدهیم و با خیال راحت و بدون نگرانی از بابت محدودیت زمانی اصلاحات لازمه را انجام دهیم و دوباره درخواستمان را ثبت کنیم البته توجه داشته باشید که همانندجویی هزینه دارد و هر بار که درخواست جدیدی را ثبت کنیم باید هزینه آن را جداگانه بپردازیم.
برای دریافت گواهی همانندجو باید ایمیل و شناسه را وارد کنیم اما اگر فقط درصد همانندی را می خواهیم نیازی به آن نیست و کافیست در هر قسمت nocode را بنویسیم.
لازم به ذکر است که در برخی از دانشگاه ها انجام همانند جویی ضرورتی ندارد اما بیشتر دانشگاه های دولتی شرط لازمه برای اخذ مجوز دفاع می باشد.
به هر حال اگر دانشگاهی آن را ضروری بداند نتیجه گذارش همانندجویی در حساب کاربری تان قرار داده می شود و علاوه بر شما برای دانشگاه محل تحصیل ، استاد راهنما و هر شخص دیگری که دانشگاه تعیین کرده باشد ارسال خواهد شد پس قبل از ارسال متن پایان نامه به آن بهتر است با راهکارهایی که در ادامه شرح خواهیم داد درصد همانندی را پایین بیاوریم.
شیوه کاری سیستم همانندجو
شیوه کاری سیستم همانندجو بر اساس دیتا بیس موجود در آن می باشد یعنی اگر شما متن پایان نامه ها و پروپوزال هایی که قبلاً در ایرانداک ثبت شده اند را در پایان نامه خود بدون تغییر دادن کپی کرده باشید قسمت های کپی برداری شده خیلی دقیق هایلایت می شوند و درصد مشابهت آن با متن شما مشخص خواهد شد البته اگر درصد مطالب کپی برداری شده نسبت به کل متن پایان نامه کم باشد احتمالاً مشکلی نخواهید داشت.
البته اگر شما خودتان اقدام به نوشتن متن پایان نامه می کنید و از جایی کپی نمی کنید نگران بالا رفتن درصد همانندی نباشید چون امکان ندارد دو شخص به طور همزمان و بدون اطلاع از همدیگر یک متن مشابه را بنویسند.
در واقع متنی را که در سیستم همانندجو بارگذاری می کنید با تمام دیتابیس موجود در آن مقایسه می شود و این توسط الگوریتم های هوش مصنوعی انجام می شود و دقیقاً شیوه کاری موتور جستجوی گوگل برای تشخیص مطالب کپی برداری شده نیز همین می باشد و الگوریتم پاندا در گوگل برای همین موضوع تعبیه شده است.
یعنی حتی اگر شما مطلبی را از یک پایان نامه دیگر به طور کامل کپی برداری کرده باشید و آن پایان نامه قبلاً در ایرانداک ثبت نشده باشد خطای مشابهت را نشان نمی دهد.
روش های پایین آوردن درصد همانندی متن پایان نامه
اگر بخواهیم درصد همانندی بالا نرود خیلی ساده و مختصر باید بگوییم که کپی نکنید اما ایا این شدنی است که بدون اینکه از جایی کمک بگیریم تمام مطالب داخل پایان نامه را خودمان بنویسیم؟ خوب قطعاً چنین کاری بسیار مشکل و وقت گیر است و برای تعاریف اولیه و مقدمات و همچنین مرور ادبیات نیاز داریم از رفرنس های مختلف استفاده کنیم که به احتمال زیاد افرادی قبلاً آن را استفاده کرده اند پس راه چاره چیست؟
اگر ما مطالبی را از جایی مثلاً یک پایان نامه دیگر یا مقاله و یا کتاب خوانده ایم و می خواهیم مثلاً آن را برای فصل دوم که مرور ادبیات می باشد استفاده کنیم یک راه ساده این است که اولاً به صورت عمقی مطلب را درک کنیم بعد استنباط خودمان از همان مطلب را با بیان خودمان و بدون تغییر در مفهوم اصلی جمله و البته با ذکر منبع بنویسیم.
سامانه همانندجو یک ربات است که متن کپی شده را تشخیص می دهد اما قادر به فهم معنای آن نیست و اگر همان متن با جمله بندی و به شیوه ای دیگر بیان شود که درصد مشابهت کلمات کم باشد و جملات تکراری در آن به کار نرود هیچ مشکلی پیش نخواهد آمد.
اگر از منابع انگلیسی زبان برای نوشتن پایان نامه بخواهیم استفاده کنیم به شما پیشنهاد می کنم که از ترجمه گوگل ترانسلیت استفاده نکنید چون به احتمال زیاد افراد دیگری هم همان مقاله یا کتاب را به وسیله ترانسلیت ترجمه کرده اند و این طوری درصد مشابهت بالا می رود البته منظور این نیست که کلاً از گوگل ترانسلیت چشم پوشی کنیم بلکه می توانیم از آن به عنوان یک روش دم دستی و سریع برای ترجمه استفاده کنیم.
اما نباید دقیقاً متن ترجمه شده توسط ترانسلیت را در داخل پایان نامه کپی کنیم بلکه تغییراتی را در جمله بندی ها باید اعمال کنیم با این روش قطعاً به مشکل نخواهید خورد چون امکان ندارد ترجمه دو نفر دقیقاً عین هم دربیاید.
خلاصه و جمع بندی
برای دفاع از پایان نامه در بسیاری از دانشگاه های کشور لازم است تا همانندجویی انجام شود و برای اینکه درصد همانندجویی از سطح تعیین شده بالاتر نرود باید مطالبی را که در متن پایان نامه می نویسیم یکتا باشد و همانطور که گفته شد برای این کار نباید دقیقاً از پایان نامه های دیگر کپی کنیم و یا برای ترجمه منابع انگلیسی زبان متن ترجمه شده توسط گوکل ترانسلیت را بدون تغییر به کار ببریم.
و هیشه سعی کنیم برای ارجاع به منابع برداشت شخصی خودمان را از متنی که قرار است به آن رفرنس دهی کنیم به کار ببریم تا به لحاظ جمله بندی کپی برداری محصوب نشود و سیستم همانندجو درصد همانندی را بالاتر از حد مجاز تعیین شده اعلام نکند.
برای دریافت مشاوره در زمینه انجام پایان نامه کافیست وارد سایت استاد راهنما شده و درخواست خود را ثبت نمایید.