داشتن یک رزومه تحصیلی خوب در مقطع ارشد هم برای اپلای کردن و هم برای ادامه تحصیل در دانشگاه های داخل کشور در مقطع دکتری بسیار پر اهمیت هست. در صورتی که معدلتان در مقطع ارشد پایین باشد یا دانشگاهی که در آن فارغ التحصیل شده اید رنکینگ پایینی داشته باشد می توانید با ارائه مقالات علمی رزومه خود را تقویت کنید و شرط معدل یا رنکینگ پایین دانشگاهی را جبران کنید.
به طور کلی مقالات را می توان در دو اسکوپ ژورنال و کنفرانس دسته بندی کرد. که در این مطلب قصد داریم تا هر آنچه که به مقاله کنفرانسی مربوط می شود را از تفاوت آنها با مقالات ژورنال گرفته تا نحوه پذیرش ، قواعد نگارشی، نحوه ارائه و مزایایی که می تواند داشته باشد را به طور کامل به بحث بگذاریم پس تا انتها با ما باشید.
تفاوت مقاله کنفرانسی با مقاله ژورنال در چیست؟
همه ما با مقالات ژورنال تا حد زیادی آشنایی داریم اما مقاله کنفرانسی شاید مقداری نا آشنا به نظر آید. وقتی که در پایگاه های داده ای همچون Springer ، IEEE و … در یک حوزه موضوعی خاص سرچ می کنیم مقالات ژورنال و کنفرانس به عنوان نتیجه جستجو با هم نمایش داده می شوند که البته می توانیم با اعمال فیلتر ، نتیجه را فقط به مقالات ژورنال یا کنفرانس به تنهایی محدود کنیم.
مقالات کنفرانسی از لحاظ محتوایی تفاوت بنیادی با مقالات ژورنال ندارند فقط یک سری تفاوت هایی در نحوه نگارش، روال پذیرش، بازه زمانی مورد انتظار برای پذیرش، فاکتورهای ارزیابی و نحوه ارائه آنها وجود دارد.
تفاوت مقالات ژورنال و کنفرانسی در نحوه نگارش
در نگارش مقالات ژورنال جزییات کار با دقت بیشتری بررسی می شود این در حالی است که مطالب در مقالات کنفرانسی به طور خلاصه وار و کلی ارائه می شوند و معمولاً به ذکر جزییات پرداخته نمی شود. برای ارائه یک مقاله کنفرانسی در تعداد صفحات محدودیت خواهیم داشت که این محدودیت برای مقالات ژورنال کمتر است یا اصلاً وجود ندارد.
به طور معمول تعداد صفحات مجاز یک مقاله کنفرانسی 4 صفحه می باشد که البته می توان با پرداخت هزینه تعداد صفحات آن را تا 6 صفحه هم بالا برد.
تفاوت مقاله ژورنال و مقاله کنفرانسی در روال پذیرش
به عنوان دومین تفاوت می توان ادعا کرد که در پذیرش مقالات کنفرانسی معمولاً سخت گیری کمتری نسبت به مقالات ژرونال اعمال می شود پس اگر ایده ای دارید که خام است و هنوز به تکامل نرسیده و برای تکمیل آن نیاز به صرف زمان زیادی دارید بهتر است ابتدا آن را به کنفرانس بفرستید تا حداقل رزومه علمی را برای خودتان بسازید.
تفاوت مقالات کنفرانس و ژورنال در بازه زمانی مورد انتظار برای پذیرش
تفاوت سوم را می توان در سریع تر بودن پذیرش مقالات کنفرانسی نسبت به مقالات ژورنال عنوان کرد. برگزاری کنفرانس تاریخ مشخصی دارد که باید تا قبل از آن ، پذیرش یا عدم پذیرش مقاله تعیین تکلیف شود. معمولاً چند ماه قبل از برگزاری کنفرانس یک بازه زمانی را به عنوان ضرب الاجل (Deadline) مشخص می کنند که باید در طی زمان تعیین شده مقالات را تکمیل و ارسال نمود و پس از مدت یک الی دو ماه بعد از آن نتیجه پذیرش یا عدم پذیرش مقاله مشخص خواهد شد.
در صورت پذیرش مقاله باید در روز برگزاری کنفرانس آن را ارائه داد. این محدودیت زمانی برای مقالات ژورنال وجود ندارد و نتیجه داوری می تواند چندین ماه و حتی در مواردی یک سال هم طول بکشد. پس اگر نمی خواهید زیاد منتظر بمانید مقاله کنفرانسی زودتر از ژورنال به نتیجه می رسد.
فاکتورهای ارزیابی مقالات ژورنال و کنفرانس و تفاوت آنها
بسیاری از فاکتورهای اعتبار سنجی مقالات مانند شاخص ضریب تاثیر (Impact Factor) ، شاخص Q (Quartile) و … که مقالات ژورنال توسط آنها ارزیابی و رتبه بندی می شد برای مقالات کنفرانسی وجود ندارد. البته برخی از فاکتورها مانند ضریب SJR و شاخص H-Index برای مقالات کنفرانسی هم قابل تعبیر است اما پر واضح است که برای مقالات ژورنال با توجه به اهمیت شان فاکتورهای ارزیابی بیشتری در نظر گرفته می شود. به طور کلی می توان گفت که مقالات ژورنال از اعتباری بالاتری نسبت به کنفرانسی ها بر خوردارند.
تفاوت مقالات کنفرانسی و ژورنال در نحوه ارائه آنها
تفاوت پنجم را می توان در نحوه ارائه آنها دید. در صورت پذیرش مقاله کنفرانسی باید حتماً در تاریخ تعیین شده در محل برگزاری کنفرانس حضور یافت و آن را به صورت شفاهی ، پوستر و یا سخنرانی ارائه داد. در صورتی که کنفرانس در خارج از کشور ارائه شود باید محدودیت های رفت و آمد و هزینه را در نظر داشت. این در حالی است که مقاله ژورنال نیازی به ارائه حضوری ندارد و فقط کافیست تایید شود و پس از مدتی در پایگاه های داده مربوطه نمایه خواهد شد.
جدول زیر به طور خلاصه وار تفاوت های بین مقالات کنفرانسی و ژورنال ها را نشان می دهد.
شاخص ها | مقاله کنفرانسی | مقاله ژورنال |
جزییات بررسی شده | به طور کلی و خلاصه وار | بررسی جزییات بیشتر |
زمان اعلام نتیجه | اعلام نتیجه سریع | اعلام نتیجه طولانی تر |
تعداد صفحات مقاله | محدودیت بیشتر (حداکثر 4 صفحه) | محدودیت کمتر |
روال پذیرش | ساده تر | سخت تر |
فاکتورهای ارزیابی | مشخصه های کمتر | مشخصه های بیشتر |
نحوه ارائه | حضوری | غیر حضوری |
اعتبار مقاله | اعتبار کمتر | اعتبار بالاتر |
چگونه از برگزاری کنفرانس های علمی آگاه شویم؟
برای شرکت در یک مقاله کنفرانسی باید به اینکه توجه کنیم که آیا کنفرانس قرار است در داخل کشور ارائه شود یا خارج از کشور، که به قطع یقین کنفرانس های خارج از کشور اعتبار بیشتری دارند و در پایگاه های داده معتبر نمایه می شوند.
اما برخی از کنفرانس های داخلی نیز پوشش بین المللی داشته و معتبر هستند به عنوان مثال برخی از کنفرانس های رشته برق و کامپیوتر در سایت IEEE نمایه می شوند و نگارش آنها به زبان انگلیسی هست و تحت حمایت این موسسه می باشند. اینکه از زمان ، مکان ، نحوه برگزاری و عنوان کنفرانس های بین المللی خارج از کشور آگاه شویم می توانید به سایت های زیر مراجعه کنیم:
- سایت آل کنفرانسز allconferences.com
- سایت کنفرانس آلترز conferencealters.com
البته با یک جستجوی ساده در گوگل می توانید سایت های بیشتری را بیابید و اگر کنفرانس خاصی را مد نظر دارید مستقیماً به سایت تخصصی خود آن کنفرانس مراجعه کنید
همچنین برای اطلاع از زمان ، مکان و عنوان کنفرانس های داخل کشور می توانید در سایت های زیر جستجو کنید:
- سایت سیویلیکا civilica.com
- سایت آل کنفرانسز allconferences.ir (دقت کنید که پسوند این سایت ir هست)
- سایت کنفرانس جو conferencejoo.ir
- سایت اس ای دی sid.ir
چگونه مقاله کنفرانسی بنویسیم؟
برای نوشتن مقاله کنفرانسی بهترین کار این است که وارد سایت کنفرانسی که می خواهید در آن شرکت کنید شوید و تمپلیت آن را دانلود نمایید و به ترتیبی که تعیین شده متن و تصاویر مقاله خود را بارگذاری کنید. اما به طور کلی ساختار استاندارد یک مقاله کنفرانسی معمولاً به صورت زیر است.
- عنوان مقاله
- نام و نام خانوادگی نویسندگان مقاله و آدرس ایمیل آنها
- چکیده
- مقدمه
- ایده پیشنهادی مقاله
- نتایج شبیه سازی مقاله
- نتیجه گیری
- رفرنس های مقاله
ساختار مقالات استاندارد به چه شکلی بوده و چگونه آن را در زمانی کوتاه بررسی کنیم؟
به غیر از موارد کلی ذکر شده باید یک سری قواعد نگارشی هم رعایت شود مثلاً از به کار بردن جملات طولانی خودداری کنید، سعی کنید مطالبی را که در مقدمه می نویسید به لحاظ مفهومی با هم مرتبط باشند، تصاویر به کار رفته علی الخصوص نتایج شبیه سازی ها کاملاً واضح و مشخص باشند، بسیاری از تصاویر را خودتان دیزاین کنید مخصوصاً تصاویری که مربوط به ایده مقاله است و از تصاویر موجود در سطح وب کمتر استفاده کنید، رفرنس دهی را به طور دقیق در جای مناسب انجام دهید.
از پرداختن به مسایل جزئی که می تواند ذهن خواننده را منحرف کند پرهیز کنید، استفاده از گوگل ترانسلیت گاهی می تواند دردسرساز باشد پس حتماً متن مقاله را با دقت بررسی کنید و اگر خودتان تسلط کافی ندارید آن را برای ویرایش بفرستید، سعی کنید تحت هیچ شرایطی غلط املایی نداشته باشید، اگر از کلمات اختصاری استفاده می کنید حتماً عبارت کامل آن را یکبار قید کنید و …
روال پذیرش مقاله در کنفرانس چگونه است؟
برای پذیرفته شدن یک مقاله کنفرانسی ، چه داخلی و چه خارجی باید یک سری مراحل را پشت سر گذاشت که بی شباهت به نحوه اکسپت شدن مقاله ژورنال نیست. اول از هر چیز باید از زمان برگزاری کنفرانس و ضرب الاجل (Deadline) تعیین شده برای ارسال مقاله اطلاع یابیم و حتماً در بازه زمانی تعیین شده مقاله را سابمیت کنیم.
ثبت نام در سایت پشتیبان کنفرانس
قبل از هر کاری باید در سایت پشتیبان کنفرانس ثبت نام کنیم و برای خودمان اکانت بسازیم. اطلاعاتی که از ما خواسته می شود شامل ایمیل آکادمیک (در صورتی که دانشجو نیستید یا ایمیل دانشگاهی شما غیر فعال هست می توانید با اکانت جیمیل یا هر نوع ایمیل دیگری هم ثبت نام کنید و محدودیتی از این بابت وجود ندارد) ، افیلیشن (وابستگی به دانشگاه و یا موسسه علمی باید قید شود) ، آدرس و یک سری اطلاعات شخصی از خودتان را وارد کنید تا اکانت شما فعال گردد.
سابمیت کردن مقاله
قدم بعدی سابمیت کردن مقاله می باشد. بعد از فعال شدن اکانت اقدام بعدی ، نوشتن عنوان مقاله ، نام و ایمیل نویسندگان مقاله و افیلیشن آنها و بارگذاری فایل های ورد و پی دی اف مقاله در سایت می باشد ، که اگر موضوع مقاله کنفرانسی شما مرتبط عنوان کنفرانس مربوطه باشد بعد از مدتی با مشاهده وضعیت مقاله در سایت اگر با عبارت submitted مواجه شدید مقاله شما به مرحله داوری فرستاده خواهد شد در غیر این صورت در همان مرحله ریجکت شده و وارد پروسه داوری نخواهد شد.
رفتن به مرحله داوری
اگر مقاله کنفرانسی مرحله اول را با موفقیت پشت سر بگذراند و اصطلاحاً سابمیت شود برای داوران ارسال شده و در طی مدت زمانی که به طور معمول یک الی دو ماه طول می کشد نتیجه آن مشخص خواهد شد. که نتیجه می تواند دو حالت داشته باشد یا قبول می شود یا رد. اگر عبارت Accepted مواجه شدید مقاله به قطع یقین پذیرش شده و در زمان تعیین شده می توانید آن را ارائه دهید.
اگر با عبارت Rejected مواجه شدید یعنی مقاله رد شده است. یک تفاوت اساسی مقالات کنفرانسی با مقالات ژورنال این است که در اینجا مقاله Revise نخواهد شد و فقط دو حالت دارد. حال اگر مقاله پذیرش شود نحوه ارائه آن نیز مشخص خواهد شد که به صورت شفاهی (Oral) باید ارائه شود یا به صورت پوستر (Poster) ، که تصمیم گیری در مورد نحوه ارائه به برگزار کنندگان کنفرانس مربوط می شود.
ارائه دادن مقاله
بعد از پذیرفته شدن مقاله کنفرانسی باید یکی از نویسندگان مقاله که از قبل برای ارائه دادن آن انتخاب شده ، مجوز مربوطه را از سایت دریافت کرده و در روز ارائه در مکان مشخص شده حضور داشته باشد. حضور بقیه نویسندگان مقاله در مکان برگزاری کنفرانس الزامی نیست اما ممانعتی هم ندارد.
نحوه ارائه مقاله کنفرانسی چگونه است؟
همانطور که در ابتدا هم گفته شد نحوه ارائه مقالات کنفرانسی به سه صورت شفاهی ، پوستر و سخنرانی می باشد که تفاوت هایی با هم دارند.
ارائه شفاهی:
اگر نحوه ارائه مقاله به صورت شفاهی (Oral) باشد باید آن را در قالب یک پاورپوینت ارائه داد و حداکثر زمانی که در اختیار داریم 15 الی 20 دقیقه است. پس باید تعداد اسلایدها رو طوری تنظیم کنیم که برای ارائه وقت کم نیاوریم. بعد از ارائه زمانی در حد 5 دقیقه به پرسش و پاسخ حضار اختصاص می یابد.
دقت کنید که حتی اگر به هیچ یک از سوالات پاسخ ندهید صرف اینکه در جلسه حضور داشته باشید به معنی پذیرفته شدن مقاله شماست اما سعی کنید ارائه را به بهترین نحو ممکن به انجام برسانید. مقاله زیر به شما در نحوه تهیه پاورپوینت مناسب کمک می کند.
ارائه به صورت پوستر:
ارائه به صورت پوستر هم شکل دیگری از نحوه ارائه مقاله کنفرانسی می باشد که مدت زمان ارائه آن از ارائه شفاهی کمتر است و معمولاً بیشتر از 10 دقیقه نباید طول بکشد. زمان بندی های ارائه و محدودیت های آن در سایت کنفرانس قید شده و شما از قبل آمادگی لازم را کسب خواهید کرد.
ارائه به صورت سخنرانی:
شکل دیگری از ارائه مقاله به صورت سخنرانی و میزگرد است که نیازی به تهیه پاورپوینت یا پوستر ندارید. این روش ارائه برای مقالات علوم انسانی و بحث های نظری بیشتر کاربرد دارد و برای رشته های فنی یا سایر رشته هایی که درک بصری آن حتماً لازم است به کار برده نمی شود.
مقاله کنفرانسی چه مزایایی دارد؟
اگر شما ایده ای دارید که نیاز به زمان زیادی دارد تا به نتیجه کامل برسد بهتر است آن را تحت عنوان مقاله کنفرانسی ارائه دهید. تا هم یک حداقل رزومه علمی برای خود ساخته باشید و هم اینکه از نظراتی را که در مورد نقاط ضعف و قوت کار شما بیان می شود نهایت استفاده را ببرید تا بعداً سر فرصت نسخه تکامل یافته مقاله تان را برای ژورنال مناسب بفرستید.
یعنی در واقع شما با یک ایده دو تا مقاله خواهید داشت یک مقاله کنفرانسی و یک مقاله ژورنال. البته نباید این دو کپی هم باشند و لازم است تغییراتی در نحوه نگارش و نتایج به دست آمده اعمال شود.
شرکت در کنفرانس ها می تواند مزایای زیادی برای شما داشته باشد از جمله:
- پر بار شدن رزومه علمی و افزایش تعداد مقالات
- آشنایی با اساتید متخصص هم حوزه خود و ایجاد زمینه همکاری در آینده
- آگاهی از موضوعات روز دنیا
- فرصت دیده شدن و تعامل با جامعه علمی
- دریافت بازخورد مناسب از کار ارائه شده و شناخت نقاط ضعف و قوت خود
- ایجاد اعتماد به نفس و تقویت روحیه همکاری
خلاصه و جمع بندی
اگر نیاز به حداقل رزومه علمی داشته و محدودیت زمانی دارید، داشتن مقاله کنفرانسی یک امتیاز برای صاحب آن محسوب می شود و در نتیجه آزمون مصاحبه دکتری بسیار تاثیر گذار است.
با شرکت در کنفرانس های علمی فرصت خوبی برای دیده شدن و کسب اعتبار علمی به دست می آورید. در این مطلب هر آنچه که مربوط به مقالات کنفرانسی بود از تفاوت هایی که با مقالات ژورنال دارد تا چگونگی اطلاع از زمان و مکان برگزاری آن، قواعد نگارشی و ساختار کلی آن، روال پذیرش آن، نحوه ارائه دادن آن و مزایایی که دارد، به تفصیل مورد بررسی قرار گرفت.
در صورتی که امکان شرکت در کنفرانس های علمی را دارید به شما پیشنهاد می کنیم این فرصت را از دست ندهید.
گروه آموزشی استاد راهنما آماده ارائه خدمات مشاوره ای برای پذیرش مقالات علمی می باشد. شما می توانید با ثبت درخواست خود در بخش انجام پروژه از خدمات ما بهره مند شوید.
سوالات متداول
تفاوت مقاله ژورنالی و کنفرانسی چیست؟
مقالات کنفرانسی از لحاظ محتوایی تفاوت بنیادی با مقالات ژورنال ندارند فقط یک سری تفاوت هایی در نحوه نگارش، روال پذیرش، بازه زمانی مورد انتظار برای پذیرش، فاکتورهای ارزیابی و نحوه ارائه آنها وجود دارد.
چگونه مقاله کنفرانسی بنویسیم؟
برای نوشتن مقاله کنفرانسی بهترین کار این است که وارد سایت کنفرانسی که می خواهید در آن شرکت کنید شوید و تمپلیت آن را دانلود نمایید و به ترتیبی که تعیین شده متن و تصاویر مقاله خود را بارگذاری کنید.