نرم افزار Hspice چیست و چه کاربردهایی دارد؟

نرم افزار Hspice   برای چه رشته ای کاربرد دارد؟

نرم افزار Hspice برنامه ای برای شبیه سازی مدارهای الکتریکی و الکترونیکی می باشد. و به جرات می توان گفت که یکی از قدرت مند ترین نرم افزار های موجود برای شبیه سازی مدارات الکترونیکی بوده و لذا می توان از این نرم افزار در دروس مربوط به رشتۀ مدار های مجتمع الکترونیک سود برد.

مدار مجتمع الکترونیک
طرح یک مدار مجتمع الکترونیک

روند پیدایش و تکامل HSPIC

نرم افزار Hspice که تکامل یافته مدل هایSpice3 ،Spice2G.6  و Spice می باشد در سال ۱۹۸۱ برای اولین بار معرفی شد. در سال ۱۹۸۴ نسخۀ پیشرفته تر آن قادر به تحلیل مداری با  ۵۰۰۰۰ گره بود. در سال ۱۹۸۷ بهینه سازی هایی برای افزایش سرعت ودقت شبیه سازی روی آن انجام گرفت ، به طوری که در سال ۱۹۸۸ سرعت آن به ۱۰ تا ۱۰۰ برابر افزایش یافت در حالیکه قادر بود مداری با ۱۰۰۰۰۰ ترانزیستور را شبیه سازی کند.

چه نیازی به استفاده از نرم افزار های همچون Hspice  برای تجزیه و تحلیل مدارهای الکترونیکی  می باشد؟

با گسترش و پیچیدگی روزافزون مدارهای الکترونیکی استفاده از کامپیوتر در تجزیه و تحلیل اینگونه مدارها از اجتناب ناپذیر است. کامپیوترکمک می کند تا بتوانیم بینش خود را در موارد زیر، درباره مدارهای الکترونیکی تعمیق دهیم.

  • بررسی اثر تغییرات اجزاء مدار و محاسبه حساسیت رفتار مدار نسبت به آن ( شامل مقاومتها ، سلف ها ، خازن ها ، دیودها و ترانزیستورها و … )
  • در نظر گرفتن آثار غیر خطی المان ها در رفتار مدار
  • بهینه کردن مدار با توجه به موارد فوق
  • بررسی رفتار مدار از نظر نویز و اعوجاجها و همچنین از نظر تجزیه و تحلیل در حوزه فرکانس و بدست آوردن طیف فرکانسی بر مبنای تجزیه و تحلیل فوریه بدون اینکه نیاز به استفاده از دستگاه های گران قیمت مانند Noise Figure Meter و یا Spectrum Analyzer داشته باشیم.

قابلیت های نرم افزار Hspice:

نرم افزار Hspice قابلیت تجزیه و تحلیل های زیر را در مدارهای الکتریکی و الکترونیکی دارد.

  • تجزیه و تحلیل نقاط کار (تحلیل DC )
  • تجزیه و تحلیل گذرا (تحلیل Transient)
  • تجزیه و تحلیل فرکانسی (تحلیل ac)
  • تجزیه و تحلیل نویز
  • تجزیه و تحلیل فوریه
تجزیه و تحلیل های نرم افزار Hspice
تجزیه و تحلیل های مختلف نرم افزار Hspice

در نرم افزار Hspice مدارها می توانند شامل مقاومت، خازن، سلف (بدون تزویج متقابل و با تزویج متقابل)، کلیدهای کنترل شده با ولتاژ یا جریان، منابع ولتاژ و جریان وابسته یا مستقل در انواع فرمهای (سینوسی، مربعی دندان اره ای، پاره خطی و …) و عناصر نیمه هادی مانند دیود و انواع مختلف ترانزیستورها (BJT ،MOSFET  و  JFET) باشند. به علاوه این نرم افزار قادر است خطوط انتقال را هم به عنوان یک عنصر مداری بررسی نماید.

برای دریافت مشاوره انجام پروژه های دانشگاهی وارد صفحه انجام پروژه Hspice سایت استاد راهنما شوید.

ارسال به دوستان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کد امنیتی *