برای اکسپت شدن مقاله به چه نکاتی باید توجه کرد؟

در این مطلب به بررسی نکاتی که برای پذیرش مقالات ژورنال معتبر باید مورد توجه قرار گیرد خواهیم پرداخت. اکسپت شدن مقاله مراحلی دارد که در ادامه قصد داریم آن را به طور کامل تشریح کنیم اما قبل از آن باید بدانیم که مقاله را به کدام ژورنال باید فرستاد.

انتخاب ژورنال مناسب اولین و مهمترین گام برای چاپ کردن یک مقاله است. بعد از انتخاب ژورنال مراحلی که لازم است طی شود تا یک پذیرش مقاله صورت گیرد را به طور کامل تشریح می کنیم و در ادامه دلایل عدم پذیرش یا ریجکت شدن مقاله را به بحث خواهیم گذاشت.

نحوه انتخاب ژورنال مناسب برای اکسپت مقاله

در انتخاب ژورنال مناسب برای پذیرش مقاله باید نهایت دقت را به خرج داد. بسیاری از ژورنالها به لحاظ علمی معتبر نبوده و به راحتی هر مقاله ای را پذیرش می کنند و ممکن است کل زحمات ما را به باد دهند. به طور کلی نکاتی که باید در انتخاب ژورنال مناسب در نظر گرفت به صورت زیر می باشد.

اعتبار سنجی مجله انتخابی

اولین نکته ای که باید به آن توجه کرد اعتبار سنجی مقالات ژورنال می باشد. به طور کلی می توان گفت مجلاتی که در دو پایگاه داده وب آو ساینس و پایگاه داده اسکوپوس نمایه شده اند به لحاظ علمی معتبر بوده و مورد تایید دانشگاه های سراسر جهان می باشند پس اولین شرط انتخاب ژورنال مناسب برای پذیرش مقاله این است که نام آن مجله در لیست مجلات تحت پوشش دو پایگاه داده مذکور باشد.

پایگاه های داده معتبر برای اخذ پذیرش مقاله

ارتباط موضوعی مجله انتخابی با حوزه کاری مقاله

 دومین مساله مهم این است که ژورنال انتخاب شده با مقاله ما ارتباط موضوعی داشته باشد. پس باید قبل از اقدام به فرستادن مقاله به یک ژورنال در مورد آن تحقیق کنیم و ببینیم که در چه حوزه هایی مقاله پذیرش می کند.

سایت SJR که وابسته به پایگاه داده اسکوپوس هست ، لیست کاملی از مجلات علمی را در همه زمینه ها به صورت رایگان در اختیار قرار می دهد که می توانید با توجه به رشته و گرایش و موضوع ، مجلات مرتبط با حوزه کاری خود را بیابید و با کلیک روی هر کدام از آنها به اطلاعات بسیار ارزشمندی در مورد آنها  شامل کشور ، موضوعات تحت پوشش ، شاخص های اعتبار سنجی مقالات (H-Index ، SJR ، Quartile ، CiteScore) ، سایت تخصصی آن مجله و … دست یابید.

فاکتورهای ارزیابی مقالات ژورنال

برای آشنایی با نحوه استفاده از امکانات سایت SJR مطلب زیر را مطالعه نمایید.

راهنمای استفاده از سایت sjr

 

متناسب بودن سطح علمی مقاله با سطح علمی ژورنال انتخابی

سومین مساله ای که باید در انتخاب ژورنال در نظر گرفت سطح علمی مقاله ای که می خواهیم پذیرش شود هست. ژورنال های سطح بالا به راحتی هر مقاله ای را پذیرش نمی کنند و فاکتورهای بسیار سخت گیرانه ای در پذیرش مقاله دارند به عنوان مثال باید علاوه بر ایده پیشنهادی روابط ریاضیاتی بسیار قوی و مستحکمی برای اثبات کار انجام شده ارائه دهیم یا اینکه فقط نتایج شبیه سازی به تنهایی مورد قبول نبوده و باید نتایج عملی هم در مقاله گنجانده شود.

معمولاً نتیجه پذیرش یا عدم پذیرش یک مقاله چندین ماه طول می کشد پس باید بدانیم که احتمال اکسپت شدن مقاله ما در چه ژورنال هایی بیشتر است تا وقتمان هدر نرود. برای انتخاب ژورنال متناسب با کار انجام شده در مقاله می توانیم با استاد راهنما یا شخصی که قبلاً چنیدن مقاله در حوزه تخصصی شما به چاپ رسانده مشورت کنید.

پولی یا رایگان بودن مجله انتخابی

چهارمین مساله در انتخاب مجله مناسب ، پولی یا رایگان بودن آن است. اکثر قریب به اتفاق مجلات دسترسی آزاد (Open Access) پولی هستند و برای گرفتن پذیرش مقاله باید پولی پرداخت شود که هزینه آن معمولاً بسیار بالاست. اگر دانشجو باشید باید با دانشگاه مربوطه در مورد تقبل هزینه های مقاله حتما مشورت کنید یا اینکه درکل قید این مجلات را بزنید.

مجلات دسترسی آزاد

 

مراحل اکسپت شدن مقاله

پذیرش مقاله در یک ژورنال مراحلی دارد که باید طی شود. بعد از اتمام کار مقاله و انتخاب ژورنال مناسب برای چاپ آن باید مراحلی به ترتیب زیر طی شود.

سابمیت شدن مقاله

اول از هر کاری باید در سایت ژورنال انتخابی عضو شده و برای خودتان پروفایل کاربری بسازید و علاوه بر نام خودتان ، نام سایر نویسندگان مقاله را به همراه آدرس ایمیل و افیلیشن (وابستگی سازمانی) آنها وارد نمایید. بعد از ثبت نام وارد بخش ثبت مقاله جدید می شوید و پس از طی چندین مرحله سوال و جواب ساده که معمولاً به صورت گزینه ای بوده و در رابطه با موضوع مقاله می باشد، فایل ورد و PDF مقاله را در سایت بارگذاری کنید و منتظر جواب پیش داوری بمانید.

این مرحله معمولاً زیاد طول نمی کشد و طی یک تا چند روز کاری نتیجه آن اعلام خواهد شد. اگر موضوع مقاله شما با حوزه موضوعی مجله انتخابی همخوانی داشته باشد مقاله شما مرحله اول را با موفقیت طی کرده (اصطلاحاً Submit می شود) و وارد مراحله داوری خواهد شد در غیر این صورت قبل از رفتن به مرحله داوری ، مقاله شما در ابتدای کار رد شده و باید به دنبال ژورنالی بگردید که مرتبط با حوزه کاری شما باشد.

 

البته گاهی اوقات دلایل دیگری مثلاً تمپلیت مقاله می تواند باعث شود مقاله مرحله اول را پشت سر نگذراند که در این صورت می توانید با رفع عیب آن درخواست سابمیت دوباره (Resubmit) بدهید.

 

رفتن به مرحله داوری

در این مرحله داوران مقاله شما مشخص خواهند شد که به طور معمول بین 2 تا 4 داور می باشند و مقاله شما تحت بازبینی (Under Review) قرار خواهد گرفت. این مرحله زمان بر بوده و بسته به ژورنال انتخابی بین چند هفته تا چندین ماه طول می کشد. معمولاً سایت ژورنال انتخابی ، بازه زمانی برای انتظار را مشخص می کند و اگر دیدید نتیجه آن بیشتر از بازه زمانی مشخص شده طول کشیده ، می توانید به ژورنال مد نظر ایمیل بزنید و خواستار رسیدگی به وضعیت مقاله خود شوید.

نتیجه مقاله می تواند سه حالت مختلف داشته باشد.

1- پذیرش بدون قید و شرط مقاله (Accepted): اگر با همچین عبارتی مواجه شدید یعنی پذیرش مقاله بدون مشکل صورت گرفته و پس از مدتی مقاله شما در پایگاه های علمی طرف قرارداد با مجله انتخابی (مانند پایگاه های Springer ، since direct ، IEEE و … ) نمایه خواهد شد.

2- پذیرش مقاله با شرط اعمال تغییرات خواسته شده توسط داوران (Revised): اگر مقاله شما Revise شود باید طبق نظرات کارشناسی داروان تغییرات خواسته شده را اعمال نمایید که معمولاً ایرادات را می نویسند و باید نسبت به رفع آنها در زمان تعیین شده اقدام نمایید. بعد از رفع ایرادات دوباره اقدام به بارگذاری فایل ورد و پی دی اف مقاله می کنید و منتظر جواب نهایی می مانید. البته این مرحله به اندازه زمان مورد انتظار برای اعلام نتیجه داوری طول نخواهد کشید و زودتر به نتیجه می رسد.

اگر تغییرات اعمال شده توانست داوران را به قناعت برساند اکسپت شدن مقاله حتمی است در غیر این صورت مقاله رد خواهد شد.

3-رد شدن یا ریجکت شدن مقاله (Rejected): اگر با عبارت Rejected مواجه شوید به این معنی است که مقاله شما مورد تایید قرار نگرفته و می توانید نظرات داوران و دلایل ریجکت شدن مقاله را مشاهده کنید. البته این بدان معنی نیست که مقاله شما کلاً به درد نخور باشد بلکه می توانید از نظرات داوران نهایت استفاده را ببرید و ایرادات مقاله را رفع نموده و برای اکسپت شدن مقاله در مجله دیگری اقدام نمایید.

ریجکت شدن مقاله

دلایل ریجکت شدن یا عدم پذیرش مقاله

ریجکت شدن یا عدم پذیرش مقاله می تواند دلایل مختلفی داشته باشد که به برخی از این دلایل اشاره خواهیم کرد اما باید توجه داشته باشید که ممکن است مقاله ای در یک مجله خاص ریجکت شود و همان مقاله در مجله ای دیگر پذیرش شود که فاکتورهای ارزیابی آن متفاوت است و سخت گیری کمتری برای پذیرش مقالات اعمال می کند.

به هر حال می توان دلایل کلی ریجکت شدن مقالات را به صورت زیر بیان کرد:

  1. ایده پیشنهادی ضعیف و نداشتن نوآوری
  2. حاصل نشدن بهبود چشمگیر کار انجام شده در مقایسه با کارهای انجام گرفته قبلی
  3. نداشتن روبط ریاضی قوی برای اثبات و ارزیابی ایده پیشنهادی
  4. عدم ارائه توضیحات کافی به خصوص در بخش ایده پیشنهادی
  5. عدم ارائه ادله کافی برای اثبات کارایی ایده پیشنهادی
  6. نا کافی و نا مشخص بودن نتایج به دست آمده از شبیه سازی ها
  7. کیفیت پایین تصاویر به کار برده شده در مقاله به خصوص در بخش شبیه سازی ها
  8. عدم پیوستگی مطالب ارائه شده در مقاله به خصوص در بخش مقدمه
  9. جمله بندی های نامناسب و ایرادات نگارشی فراوان
  10. به کار بردن رفرنس های ضعیف و نامرتبط با موضوع مقاله
  11. عدم به کار گیری رفرنس های جدید  و مقایسه با رفرنس های خیلی قدیمی
  12. نداشتن مقایسه با کارهای انجام گرفته قبلی به صورت جدول یا به صورت مروری

خلاصه و جمع بندی

اکسپت شدن مقاله در ژورنال های معتبر بین المللی روال مشخصی دارد که در این مطلب به طور کلی به آن پرداخته شد. اولین قدم برای اخذ پذیرش مقاله ، انتخاب ژورنال مناسب می باشد که طبق مطالب ارائه شده ژورنالی مناسب است که اولاً اعتبار علمی کافی داشته باشد، دوماً حوزه کاری آن با موضوع مقاله مرتبط باشد ، سوماً سطح علمی آن متناسب با کار انجام گرفته شده در مقاله باشد و در آخر باید به پولی یا رایگان بودن آن هم توجه داشت.

بعد از انتخاب یک ژورنال مناسب قدم بعدی برای اخذ پذیرش مقالات ، سابمیت کردن مقاله و رفتن به پروسه داوری می باشد. در انتهای این مطلب دلایلی که می تواند پذیرش مقاله را تحت الشعاع قرار بدهد و باعث ریجکت شدن آن شود ، بیان شد.

در صورتی که برای اخذ پذیرش مقاله نیاز به مشاوره دارید کافیست وارد صفحه انجام پروژه سایت استاد راهنما شوید و در خواست مشاوره خود را ثبت نمایید. کارشناسان ما در اسرع وقت با شما تماس خواهند گرفت.

 

ارسال به دوستان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کد امنیتی *