نگارش پایان نامه را چطور و از کجا آغاز کنیم؟

نگارش پایان نامه مشکل بسیاری از دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد می باشد که در این مقاله قصد داریم نحوه نگارش سریع و ساختار استاندارد پایان نامه ها را مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار دهیم.

از جمله این مشکلات نداشتن پلان کاری برای نگارش پایان نامه است. این که از کجا و چطور شروع کنیم ، از چه منابعی استفاده کنیم ، ساختار پایان نامه را به چه شکلی مدیریت کنیم و چند فصل برای آن اختصاص دهیم و سوالات بی شمار دیگری که امکان جواب دادن به همه آنها در این مطلب امکان پذیر نیست ولی در اینجا سعی شده حتی المکان به سوالات مهم و اساسی که برای همه دانشجویان با هر رشته و گرایشی می تواند راه گشا باشد پاسخ دهیم.

  و برای سوالاتی که بی پاسخ می ماند دانشجویان عزیز در بخش نظرات می توانند سوال خود را مطرح نموده و سعی خواهیم کرد در زودترین زمان ممکن به آنها پاسخ دهیم.

اولین سوالی که مطرح می باشد این است که چه زمانی شروع به نگارش پایان نامه کنیم؟ در پاسخ باید بگوییم که بعد از نوشتن پروپوزال اولین گام در جهت اجرای پایان نامه مطالعه منابع خوب است. بعد از مطالعه کارهای گذشته گام بعدی پیشنهاد ایده از جانب خودمان و شبیه سازی ایده ارائه شده می باشد.

و نگارش پایان نامه را به آخر موکول می کنیم یعنی وقتی که کاملاً به موضوع پایان نامه تسلط یافتیم و شبیه سازی ها به اتمام رسید اکنون می توانیم نگارش صفر تا صد پایان نامه را یکجا انجام دهیم. البته این مساله سلیقه ای می باشد و می توان بعد از گام اول قسمتی از پایان نامه را که نیازی به ایده ندارد و صرفاً جنبه معرفی و مقدمه دارد را به نگارش درآورد و بخش های بعدی را بعد از ارائه ایده پیشنهادی و شبیه سازی ها نوشت.

یک پایان نامه استاندارد از لحاظ نگارشی به سه بخش کلی شامل مقدمات پایان نامه ، فصل بندی پایان نامه  و بخش انتهایی پایان نامه تقسیم می شود.

بخش بندی یک پایان نامه

نگارش مقدمات پایان نامه

نگارش پایان نامه معمولاً با نرم افزار word که از زیر مجموعه نرم افزار های office است انجام  می شود. نوشتن مقدمات پایان نامه از لحاظ ساختاری قبل از فصل بندی پایان نامه انجام می گیرد و شامل صفحه مشخصات پایان نامه شامل:

(نام و لوگوی دانشگاه ، نام دانشکده ، رشته و گرایش ، عنوان پایان نامه ، نام و نام خانوادگی و شماره دانشجویی ، اسامی اساتید راهنما ، تاریخ اتمام نگارش پایاننامه و اخذ مجوز دفاع شامل سال و ماه) ، تقدیم به اعضای خانواده یا بستگان و … ، تقدیر و تشکر از اساتید راهنما یا دانشجویان هم دوره و یا کسانی که به نحوی در انجام و نگارش پایان نامه به نحوی سهیم بوده اند ،  چکیده ای از کل کاری که در پایان نامه انجام شده ، فهرست بندی (فهرست مطالب ، فهرست اشکال ، فهرست جدول ها) می شود.

صفحه بندی بخش مقدمات باید با حروف یونانی یا انگلیسی یا اعداد با علایم خاص انجام شود و صفحه بندی اصلی از بخش دوم به بعد (فصل بندی) شروع خواهد شد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد نحوه نگارش پایان نامه با نرم افزار word می توانید از ویدئوی آموزشی آموزش word برای پایان نامه استفاده کنید.

تذکر: چکیده و فهرست بندی به لحاظ زمانی بعد از اتمام نگارش پایان نامه تدوین می شود چون تا پایان نامه را به طور کامل ننویسیم نمی دانیم که نتایج بدست آمده چه می باشد و فهرست بندی ها را چطور انجام دهیم.

چکیده

این بخش معمولاً در یک صفحه و حداکثر دو صفحه خلاصه می شود و بعد از اتمام نگارش پایان نامه باید چکیده ای از کل کار ارائه شده در طی پایان نامه و نتایج بدست آمده از شبیه سازی ها را به صورت خلاصه وار بنویسیم به گونه ای که خواننده قبل از خواندن پایان نامه با صرف زمانی کوتاه متوجه اصل موضوع شود. در انتهای این بخش واژه های کلیدی را که در طول نگارش پایان نامه بسیار تکرار شده و در چکیده هم استفاده می شود خواهیم آورد.

فصل بندی پایان نامه

فصل بندی بر اساس موضوع پایان نامه متفاوت خواهد بود ولی یک پایان نامه استاندارد باید حداقل چهار فصل داشته باشد و بخش بندی پایان نامه ها هم شامل چهار بخش اصلی می شود.

فصل بندی پایان نامه

فصل اول  که شامل مقدمه و مفاهیم اولیه است معمولاً به معرفی موضوع پایان نامه پرداخته و مفاهیم اصلی را که حول محور پایان نامه است شامل تعریف ها ، مفاهیم کلی ، اهداف پایان نامه ، مشخص نمودن تعداد فصل های پایان نامه و شرح مختصری از فصول بعدی ارائه خواهد نمود.

اگر بعضی از مفاهیم نیاز به توضیحات بیشتری دارند و ادغام کردن همه آنها در قالب یک فصل موجب طولانی شدن آن می شود می توانیم آن را در یک فصل جداگانه بیاوریم. پس بخش اول حداقل یک فصل دارد و اگر نیاز به توضیحات بیشتری بود می توانیم آن را در چندین فصل طبقه بندی نمود.

بخش بعدی که بعد از بخش اول می آید به مرور ادبیات پرداخته و تجزیه و تحلیل و آنالیز کارهای انجام شده دیگران در این فصل انجام می شود و به طور معمول می توان آن را در یک فصل جا داد ولی اینجا نیز مجدداً تاکید می شود که بسته به موضوع انتخابی و کار انجام شده در طول پایان نامه می توان به هر بخش چندین فصل اختصاص داد.

بخش سوم در مورد ایده پیشنهادی پایان نامه بوده و اصل کار پایان نامه اینجاست پس نگارش پایان نامه در این بخش از اهمیت زیادی برخوردار است و اکثر سوالات مطرح شده توسط داوران سر جلسه دفاع از این بخش خواهد بود و در اصل باید بتوانیم از ایده ارائه شده توسط خودمان دفاع کنیم.

بخش آخر مربوط به نتایج شبیه سازی و نتیجه گیری های کلی بوده و معمولاً اختصاص دادن یک فصل به آن کافیست ولی اگر پایان نامه ای نتیجه گیری طولانی داشته باشد می توانیم شبیه سازی ها را به یک فصل و نتیجه گیری ومقایسه با کارهای گذشته و یا پیشنهاد برای کارهای آینده را به فصل بعدی موکول کرد. ولی بیشتر از دو فصل برای بخش آخر توصیه نمی شود.

توجه: این بخش بندی یک استاندارد مشخصی برای نگارش پایان نامه تدوین می کند اما هیچ ضرورتی ایجاد نمی شود که حتماً پایان نامه ای از این الگو پیروی کند. و پایان نامه های بسیار با کیفیتی ارائه شده که الگوی مختص به خود را دارند و گاهاً سلیقه شخصی افراد می تواند کارهای ماندگاری به جا بگذارد.

بخش انتهایی نگارش پایان نامه

بخش انتهایی پایان نامه بعد از فصل بندی شامل منابع ، چکیده پایان نامه به انگلیسی ، صفحه مشخصات پایان نامه به انگلیسی و ضمیمه پایان نامه در صورت وجود است.

ضمیمه پایان نامه می تواند شامل کد نویسی یا مطالب اضافی باشد که نیاز به توضحات بیشتری دارند و افراد علاقه مند می توانند به آن ارجاع کنند ولی اهمیت آن در حدی نیست که در فصول پایان نامه بخشی را به آن اختصاص داد.

ضمیمه پایان نامه

برای دریافت مشاوره در زمینه نگارش پایان نامه می توانید وارد بخش مشاوره انجام پایان نامه سایت استاد راهنما شوید.

ارسال به دوستان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کد امنیتی *