پایگاه های اطلاعاتی زیادی وجود دارد که مقالات مجلات و کنفرانس ها را در رشته ها و گرایش های مختلفی نمایه می کنند. برخی از این پایگاه ها مانند science direct و springer همه موضوعات را پوشش می دهند و می توانید بر اساس فیلد مورد نظرتان در آنها جستجو کنید. اما برخی از این پایگاه ها تخصصی تر عمل کرده و محدود به یک سری رشته های مرتبط به هم هستند که پایگاه ieee از جمله آنهاست.
در این مطلب قصد داریم به معرفی پایگاه اطلاعاتی ieee، محیط کاربری و شیوه دانلود مقاله در آن بپردازیم. مقالات موجود در سایت ieee هم مانند سایر پایگاه های دیگر هم به صورت رایگان و هم به صورت پولی قابل دسترس هستند که روش دانلود رایگان مقالات پولی را در انتهای پست زیر می توانید مشاهده کنید.
معرفی پایگاه ieee
پایگاه ieee که برگرفته از Institute of Electrical and Electronics Engineers به معنای موسسه مهندسان برق و الکترونیک می باشد یکی از معتبرترین و پر استنادترین پایگاه های اطلاعاتی جهان در زمینه رشته برق و کامپیوتر می باشد که البته برخی از گرایش های میان رشته ای مانند مهندسی پزشکی، فناوری اطلاعات IT و … را نیز پوشش می دهد که در سال 1963 به طور رسمی راه اندازی شد.
در سایت ieee می توانید علاوه بر اطلاعات مجلات ، خود مستندات و مدارک علمی را به صورت تمام متن در بخش کتابخانه دیجیتال آن بیابید که برخی از آنها به صورت دسترسی آزاد بوده و به راحتی دانلود می شود و برخی دیگر با پرداخت اشتراک (33 دلار برای هر مقاله) قابل دانلود هستند و همانطور که گفتیم می توانید آنها را به صورت رایگان هم دانلود کنید.
علاوه بر انتشار مقالات ژورنال و کنفرانس، پایگاه اطلاعاتی ieee از پیشگامان توسعه استانداردهای جهانی می باشد که بسیاری از موضوعات مهندسی مانند مهندسی برق، الکترونیک، کامپیوتر، فیزیک و علوم وابسته را تحت پوشش خود قرار داده است. همچنین می توانید در پایگاه ieee کتاب های منتشر شده توسط این انجمن را بیابید. و البته دوره های آموزشی Educational course از دیگر امکانات سایت ieee می باشد که دسترسی آن برای همگان میسر نیست و فقط برخی دانشگاه ها و موسسات علمی به آن دسترسی دارند.
این پایگاه متعلق به کشور ایالات متحده آمریکا بوده که بیش از پنج میلیون و هشتصد هزار سند علمی تمام متن را در خود نمایه کرده و حوزه پوششی مقالات مجلات و کنفرانسی آن شامل 160 کشور جهان از جمله کشور عزیزمان ایران می باشد. اطلاعات پایگاه ieee به صورت هفتگی آپدیت می شود و هر ماه حدوداً 20 هزار مدرک علمی شامل مقالات و … به تعداد اسناد علمی نمایه شده در آن افزوده خواهد شد.
پایگاه اطلاعاتی ieee پر استنادترین پایگاه علمی به موضوعات مهندسی به خصوص مهندسی برق و کامپیوتر می باشد و همین باعث شده بین مهندسین محبوبیت زیادی داشته باشد. اگر شما به دنبال یافتن مقالات در زمینه مهندسی برق یا کامپیوتر یا گرایش هایی که به نوعی با این دو رشته در ارتباط هستند باشید بهترین انتخاب قطعاً پایگاه ieee خواهد بود. و مانند پایگاه pubmed که برای رشته های پزشکی و پیراپزشکی شناخته شده است سایت ieee هم برای مهندسان برق و کامپیوتر شناخته شده و انتخاب اول می باشد.
کتابخانه دیجیتال پایگاه اطلاعاتی ieee
برای دسترسی به مستندات پایگاه ieee باید وارد کتابخانه دیجیتال آن به آدرس ieeexplore.ieee.org شد و داخل سرچ باکس جستجو کرد. اگر گزینه All را انتخاب کنیم که به صورت پیش فرض چنین می باشد نتایج جستجو شامل کتاب ها، مقالات کنفرانسی، مقالات ژورنال، کورس های آموزشی، استانداردها، نام نویسندگان و نام انتشارات می باشد. اما می توانیم سرچ را تخصصی تر کرده و نتایج را محدود کنیم مثلاً وقتی به دنبال کتاب هستیم و نیازی به مقالات و سایر مدارک دیگر نداریم می توانیم گزینه Books را انتخاب کنیم.
همچنین می توانیم از بخش ADVANCED SEARCH سایت ieee به صورت تخصصی تر سرچ کنیم و بازه زمانی نتایج جستجو شده را به چند سال اخیر محدود کنیم یا اینکه از عملگرهای AND و OR و NOT برای محدودتر کردن نتایج جستجو شده استفاده کنیم و یا در سمت راست به جای All Metadata جستجو را بر اساس عنوان انتشاراتی، عنوان مقاله ، چکیده، افیلیشن نویسندگان و … انجام دهیم.
عملگر AND بین دو عبارت را وقتی به کار می بریم که بخواهیم نتایج جستجو شامل هر دو عبارت باشد، عملگر OR وقتی استفاده می شود که بخواهیم نتایج جستجو شامل حداقل یکی از عبارات باشد و عملگر NOT را برای حذف یک عبارت از نتایج جستجو به کار خواهیم برد. پس با جستجوی پیشرفته می توانیم نتایج جستجو را بسیار محدود کنیم و دقیقاً آن چیزی مد نظرمان هست را بیابیم.
همچنین در بخش TOP SEARCHES می توانیم ببینیم که چه موضوعاتی بیشترین تعداد مستندات را به خود اختصاص داده است. همانطور که مشاهده می کنید بحث پردازش تصویر Image Processing پر رونق ترین موضوع در بین مستندات پایگاه ieee می باشد که تا به امروز به تعداد 456540 سند را شامل می شود.
با کلیک بر روی هر کدام از این موضوعات می توانیم اسناد مربوطه را مشاهده کنیم و با اعمال فیلترهای مناسب جستجو هایمان را تا جایی که امکان دارد محدود نماییم.
ساده ترین راه جستجو در سایت ieee، جستجو بر اساس موضوع می باشد. شما می توانید عنوان موضوع را داخل سرچ باکس نوشته و بعداً فیلترها را اعمال نمایید. به عنوان مثال می خواهیم مقالات ژورنالی را که طی ده سال اخیر در رابطه با موضوع کنترل مبدل های DC-DC توسط منطق فازی چاپ شده را جستجو کنیم.
ابتدا کلید واژه مد نظرمان (dc-dc fuzzy control) را داخل سرچ باکس می نویسیم بعد فیلتر مربوط به سال انتشار مقاله را از 2013 تا 2023 انتخاب می کنیم می بینیم که تعداد 68 مقاله ژورنال، 578 مقاله کنفرانسی، یک کتاب و یک مجله در رابطه با این موضوع یافت شده است که می توانیم با کلیک روی تب Journals فقط مقالات ژرونال را به ما نمایش دهد. همچنین می توانیم با انتخاب گزینه Open Access Only فقط مقالات دسترسی آزاد که به صورت رایگان داخل خود پایگاه ieee قابل دانلود هست نمایش داده می شود.
همچنین تب سمت راست شامل یک سری فیلترهای اضافی هست که می توانیم نتایج جستجو را بر اساس نویسنده، افیلیشن (وابستگی به دانشگاه ها یا موسسات علمی پژوهشی)، عنوان ژورنال، ناشر، مکان برگزاری کنفرانس و عناوین پژوهشی مشابه محدود کنیم. این کار به ما کمک می کند که بازه انتخابمان از میان کل نتایج به دست آمده در پایگاه اطلاعاتی ieee کوچک تر شده و راحت تر برای انتخاب مقاله مناسب تصمیم گیری کنیم.
البته می توان به چکیده همه مقالات نمایه شده در پایگاه ieee اعم از دسترسی آزاد و پولی دسترسی داشت و این به ما کمک می کند تا بدانیم کدام مقاله مناسب کار ما هست.
اطلاعات مقالات نمایه شده در سایت ieee
اطلاعاتی که در بخش نتایج جستجو شده سایت ieee نمایش داده می شود به ترتیب شامل عنوان مقاله، نام نویسندگان مقاله، عنوان ژورنال یا کنفرانس مربوطه، سال انتشار، شماره مجله، نوع مقاله (کنفرانس یا ژونال)، ناشر مجله، تعداد ارجاعاتی که به مقاله مد نظر شده می باشد. و همچنین می توان به چکیده همه مقالات نمایه شده در پایگاه ieee اعم از دسترسی آزاد و پولی دسترسی داشت و این به ما کمک می کند تا بدانیم کدام مقاله مناسب کار ما هست.
علامت قفل بسته قرمز رنگ در سمت راست به این معنی می باشد که مقاله مد نظر پولی بوده و نمی توان بدون پرداخت اشتراک به آن دسترسی داشت که البته روش دانلود رایگان مقالات پولی را می توانید در انتهای پست مربوط به انتخاب مقاله بیس ببینید. علامت قفل باز سبز رنگ به معنی دسترسی آزاد بودن مقاله می باشد و می توانید به راحتی PDF آن را از پایگاه ieee دانلود کنید.
با کلیک کردن روی عنوان مقاله وارد صفحه اختصاصی آن در پایگاه اطلاعاتی ieee خواهیم شد و می توانیم اطلاعات جزئی تری از مقاله مد نظرمان را ببینیم. در بخش Paper Citations می توانیم لیست مستنداتی (شامل مقاله، کتاب و اختراع) را که به مقاله جاری استناد کرده اند ببینیم. بخش Full Text Views تعداد دفعاتی که این مقاله در سایت ieee دانلود شده را نشان می دهد.
همچنین می توانیم اطلاعات جزئی تری شامل سرفصل های مقاله، نویسندگان ، تصاویر به کار رفته (برای دسترسی به این بخش باید حتماً با نام کاربری وارد شوید و قبلاً عضو پایگاه ieee شده باشید)، واژه های کلیدی به کار رفته، معیارهای ارزیابی مقالات (شامل اطلاعات ژورنال در پایگاه داده اسکوپوس و وب آو ساینس، گوگل اسکولار و …) را در تب سمت چپ مشاهده کنید.
برخی از اطلاعات دیگر شامل شناسه DOI، کد ISSN، تاریخ دقیق پذیرش مقاله و … را هم می توانید در بخش پایین چکیده ملاحظه بفرمایید. لازم به ذکر است که شناسه DOI برای دانلود کردن مقالات بسیار پر اهمیت است و بسیاری از سایت های داخلی و خارجی دانلود رایگام مقاله از طریق شناسه DOI مقالات را پیدا می کنند.
دسترسی به اطلاعات مجلات نمایه شده در پایگاه ieee
خود صفحه اصلی سایت ieee اطلاعات کاملی از مجلات و کنفرانس های نمایه شده توسط پایگاه ieee را نشان می دهد. اطلاعاتی از قبیل impact factor ، Citescore ، و بسیاری دیگر از فاکتورهای ارزیابی مقالات ، آخرین مقالات چاپ شده در آن و حتی آدرس وب سایت آن مجله یا کنفرانس را می توانید با نوشتن دقیق نام ژورنال یا کنفرانس مد نظر یا کد ISSN آن در سایت ieee بیابید.
اگر می خواهید اطلاعات دقیق تری در مورد یک ژورنال و فاکتورهای ارزیابی آن به دست آورید یا اینکه در مورد ISI بودن آن مطمئن شوید می توانید پست مربوط به اعتبار سنجی مقالات را مطالعه نمایید.
خلاصه و جمع بندی
در این مطلب به معرفی کامل پایگاه ieee پرداختیم. این پایگاه یکی از معتبرترین پایگاه های اطلاعاتی دنیا در رشته های برق و کامپیوتر و بسیاری از گرایش های میان رشته ای مانند هوش مصنوعی، مهندسی پزشکی، نانوتکنولوژی، مهندسی IT و … می باشد که برای مهندسین برق و کامپیوتر همیشه اولین انتخاب هست.
مستندات نمایه شده در پایگاه اطلاعاتی ieee شامل بیش از پنج میلیون و هشتصد هزار سند از جمله مقالات ژورنال، مقالات کنفرانسی، کتاب های تخصصی، کورس های آموزشی و استانداردها می باشد که به طور هفتگی آپدیت می شود و بر تعداد آنها افزوده خواهد شد.
در ادامه نحوه جستجو در کتابخانه دیجیتال سایت ieee با جزییات کامل بررسی شد و دیدیم که بسیاری از مقالات موجود در این سایت پولی بوده و امکان دانلود مستقیم آنها وجود ندارد اما قبلاً در انتهای پست مربوط انتخاب مقاله بیس به چگونگی دانلود رایگان مقالات پولی پرداخته ایم.
در صورتی که برای انجام پایان نامه ارشد برق نیاز به مشاوره دارید سایت استاد راهنما آماده ارائه خدمات آموزشی-مشاوره ای به شما می باشد.